Ravintola Nokka on vastuaullisen ja villinä kasvaneen ruoan edelläkävijä, jossa voi nauttia sesongin laadukkaimmista luonnon antimista sekä pientilojen tuotteista. Jatkuvasti uudistuvan Nokan keittiössä loihditaan maistuvia ja näyttäviä annoksia villinä kasvaneista kaloista, riistasta, sienistä ja marjoista.
Ammattikeittiöiden osaajat kohtaavat monenlaisia haasteita. Tämän vuoden aikana työhön vaikuttaa mm. paine raaka-aineiden hinnannoususta. Päättäjien huolena ovat paisuneet kustannukset ja kuinka muutokset vaikuttavat onnistumiseen lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Mihin hankinnoissa pitää varautua? Miten keittiössä ja puhtaanapidossa osataan ennakoida tulevia aikoja? Loppuuko rahat? Mistä lisää? On mahdollista, että säästämisen paineet ja mahdollinen elintason muuttuminen vaikuttaa myös työntekijöiden jaksamiseen ja motivaatioon.
Korona-aika on edellyttänyt majoitus- ja ravintola-alalta monenlaisia muutoksia. Yritysten asiakasmäärät ovat tilapäisesti vähentyneet, mutta samalla asiakkaita on pitänyt suojella tehokkaasti tartuntavaaroilta. Uusi tilanne on tuonut alalle myös uudenlaisia teknologia- ja tilaratkaisuja. Innovatiivisia käytäntöjä ja tekniikoita tarvitaan alalla varmasti vielä tulevaisuudessakin.
Suomalaispariskunta Thomas ja Saara Pahlberg innostui luonnonmukaisista viineistä vuonna 2014 – ja sillä tiellä ollaan edelleen. Aikaisemmin Italiassa, tällä hetkellä Ranskassa asuva pariskunta oli aina pitänyt Välimeren viinikulttuurista, mutta kun kohdalle osui italialaisia luonnonviinejä, se oli rakkautta ensikulauksella.
Toukokuussa 2020 Fazerin vastuullisuusjohtajana aloittanut Sari Sarin pitää tuoretta pestiään erittäin motivoivana: Fazerin kaltainen iso toimija on monessa mukana ja senpä tähden sillä on aitoa vaikutusta sustainability-kentässä. ”Kyllä se innostaa, kun tässä ollaan isojen ja merkityksellisten asioiden kanssa tekemisissä päivittäin.”
Ravintolaelämys syntyy herkullisesta ruoasta, ystävällisestä palvelusta ja kauniista kattauksesta. Lautasliinoilla kattauksen ilmettä on helppoa muuttaa. Toimiva lautasliina on myös ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta.
Kertakäyttömuovin kielto astuu voimaan vuoteen 2021 mennessä. Maaliskuussa 2019 EU-parlamentti hyväksyi uuden lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet, kuten lautaset, ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot.
Luonnonmateriaaleista syntyy viehättäviä astioita ja aterimia, jotka ovat täysin biohajoavia ja kompostoitavia. Innovatiiviset Naturesse-sarjan astiat ja aterimet on valmistettu ekologisesti ja eettisesti kestävällä tavalla ja niitä on miellyttävää käyttää.
Jacobs Cafitesse-laitteilla voidaan valmistaa kysynnän mukaan nopeasti suuria määriä jatkuvasti tuoretta kahvia. Liikkuva kahviasema vastaa festivaalien tarpeisiin. Aromikkaan kahvin salaisuus on oikeanlainen valmistustekniikka.
"Perheyrityksemme toiminta jatkuu jo kolmannessa sukupolvessa. Meillä on kymmenien vuosien kokemus laadukkaista käsityönä viimeistellyistä lihatuotteista. Erikoisuutenamme ovat Luomu- ja Rotukarjatuotteet", kiteyttää Lihatukku Harri Tamminen Oy:n markkinointipäällikkö, Paula Tamminen.
Oppilasravintola Timjamissa käytetään luomua, koska lapsille halutaan tarjota puhdasta ja hyvän makuista ruokaa. Runsas luomunkäyttö lähtee jo steinerpedagogiikan perusteista. Käytännössä luomuna käytetään kaikki, mitä on järkevästi saatavissa. Tieto, miten ruoka on tuotettu, on tärkeä. Maaperän, tuottajien, eläinten, keittiöhenkilökunnan ja koko ruokaketjun vastuullinen toiminta maistuu lautasella.
Lähes puolet julkisista ruokapalveluista on päättänyt lisätä luomun käyttöä, kertoo hiljattain tehty selvitys.
Panimoliitto sai ärhäkkään ja sanavalmiin vetäjän, kun ex-meppi Riikka Pakarinen aloitti toimitusjohtajana vuoden alussa. Pakarinen kertoo, että ensimmäinen puoli vuotta on ollut sopivan kiireistä: oppimista on ollut paljon, etenkin henkilölle, joka ei tunne kotimaista elintarvikealaa entuudestaan kovin hyvin.
JEPO on suomalaisten perunanviljelijöiden omistama yritys, joka tuottaa ammattikeittiöille kypsiä ja raakoja perunatuotteita. Vastuullisuus on osa JEPOn toimintakulttuuria ja aitoja tekoja, joilla huolehdimme kestävistä toimintatavoista kokonaisvaltaisesti läpi koko tuotantoketjumme.
Tutkimuksen mukaan paperikupin hiilijalanjälki on usein pienin ja kierrättäminen käytön jälkeen pienentää sitä 54 %:lla. VTT:n vuosina 2018-2019 toteuttaman elinkaarianalyysin tilasivat Huhtamaki ja Stora Enso.
Lähes puolet julkisista ruokapalveluista on päättänyt lisätä luomun käyttöä, kertoo hiljattain tehty selvitys
Kesätapahtumissa ja korkeakoulukampuksilla kiertää kesäkuusta alkaen Valion värikkään herkullinen hävikkismoothiebaari. Sen ulkoasun ovat suunnitelleet Lahden Muotoiluinstituutissa opiskelevat Minttu Mäkinen ja Iida-Maria Remes. Valio järjesti liikkuvan hävikkismoothiebaarin ulkoasun suunnittelusta opiskelijoille design-hackathonin eli tiiviinä spurttina toteutetun suunnittelukilpailun. Valio haluaa nostaa ruokahävikin puheenaiheeksi hauskalla ja konkreettisella tavalla: Valion tehdastuotannossa syntyy pieniä määriä myyntiin kelpaamatonta mutta täysin syömäkelpoista hävikkiä. Nyt tämä hävikki sekoitetaan herkullisiksi ja terveellisiksi smoothieiksi yhdessä vähittäiskaupan hävikkikasvisten ja -vihannesten kera, ja tarjoillaan veloituksetta. Tällä muistutetaan suomalaisia siitä, että hävikin hallinta on osa ympäristöystävällistä syömistä.
Securitas toimittaa Levi Hotel Spa:lle kattavat turvallisuuspalvelut. Levi Hotel Span turvallisuuspaketti on toteutettu Securitaksen Combi-ratkaisun mukaisesti, mikä tarkoittaa kokonaispalvelua yhdeltä toimittajalta. Combi-ratkaisu sisältää mm. järjestyksenvalvonnan, vartioinnin, turvallisuustekniikan sekä tekniikan ylläpito- ja huoltopalvelut.
Ravintoloiden turvallisuustekijät ovat moninaisia - esimiehen on pidettävä huolta työntekijöistä ja asiakkaista kaikissa olosuhteissa. Turvallisen työyhteisön avaintekijät ovat ammattitaitoinen ja laadukas asiakaspalvelu sekä ennakointi ja toimintakyvyn säilyttäminen uhkaavissakin tilanteissa. "Tässä auttaa koulutus ja kokemus", uskoo liiketoimintajohtaja Teemu Balk Securitas Oy:stä.
Majoitus ja ravintola-alalla asiakkaiden viihtyvyys on kaikki kaikessa. Asiakaskokemukseen liittyi olennaisesti turvallisuusaspekti, sillä jo sinänsä pieni seikka voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.
Vastuullisuus on yhä kasvava käsite kulutuksessa. Se on yritysten selkeä pyrkimys ja vaikuttaa kuluttajien ostopäätökseen huomattavissa määrin. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää painottaa kahviteollisuuden näkökulmasta tekoja ja toimintaa, mutta myös sanojen merkitystä. Kaiken kerrotun on oltava totta, oli kyse kahvin alkuperästä, vastuullisuustoimista tai mistä tahansa.
Hävikkimestarissa tiedon kerääminen päivittäin on tehty helpoksi ja yksinkertaiseksi. Data tallennetaan reaaliajassa pilvipalveluun, jolloin se on kaikkien organisaation tasojen käytettävissä saman tien. Kun tiedot vielä pilkotaan ja visualisoidaan automaattisesti, jää aikaa olennaiseen eli hävikin syistä keskusteluun ja uusien hävikin vähennyskeinojen ideointiin ja kokeilemiseen käytännössä. Eipä aikaakaan kun ruokahävikki puolittuu kuin itsestään.
Kolme intohimoista ruoka-alan ammattilaista eri puolelta Eurooppaa päätti yhdistää voimansa ja kokeilla jotain uutta. Espanjalainen Albert Franch Sunyer, portugalilainen Carlos Henriques ja serbialainen Luka Balac olivat yhtä aikaa töissä ravintola Olon keittiössä ja alkoivat pohtia oman ravintolan perustamista.
Ruokaa lentää roskiin tolkuttomia määriä - meillä ja muualla. Suomessa esimerkiksi kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120-160 miljoonaa kiloa - eli hurjat 20-25 kiloa henkilöä kohden. Kokonaisuudessaan ruokaketjussa hävikkiä syntyy lähes nelinkertainen määrä.
Maailman ei ehkä tarvitsekaan hukkua muoviroskaan. Siitä voidaan tehdä ekologisia, tyylikkäitä ja mukavia työvaatteita - myös ravintolatyöntekijöille.
Ekologiset kertakäyttöliinat tarjoavat mahdollisuuden tilaisuuksien ilmeen räätälöintiin. Erityisesti lautasliinat ovat monikäyttöinen sisustuselementti.
Automatiikka yleistyy ammattikeittiöiden laitteissa
Ruokatilojen puhtaanpitoa valvotaan suunnitelmallisesti
Frankfurtin Ambiente esitteli HoReCan uusia tuulia
Erikieliset hygieniapassitestit ja koulutukset varmistavat työntekijöiden elintarvikehygienian osaamisen
Ajankohtaista Finnkaihtimelta
Hyvin suunniteltu keittiö on turvallinen ja toimiva
Paikallinen riista on lähiruokaa parhaimmillaan
Uusia makuja Suomen luonnosta
Vain ihan pikkuisen keliakia?
Arvostettuna osaajana muutoksessa – Ateria 8.11.
Uusi ympäristöystävällisempi suojakäsinesarja markkinoille
Helsingin keskustan maamerkki - Uudistettu Solo Sokos Hotel Torni
Maailmalla vietetyt vuodet kirkastivat visiota
Suomen suurin vessa on nyt myös vihrein
Tarjoilija, tuokaa pöytään valon pisaroita
Suomalainen asiakaspalvelu on vientivaltti
Terveisiä New Yorkista!
Ravintolan rooli vuokralaisena
Kun musiikki on kuningas
Hävikkihankkeesta jatkuvaan kehittämiseen
HoReCa myrskyn silmässä
Kestävästi herkullinen
Ambienten ajatusleikki
Valmiina vastuuseen?
Ruista ranteessa, sata lasissa
Winter is coming
Kuin herran kukkarossa
Ruokahävikki on lose-lose
Lisää asiakaspaikkoja terassille
Outdoor living
Vinkit parempaan kahviin ja teehen vuoden innostavimmasta tapahtumasta
Siivouspalvelusta strateginen kumppani?
La Preferida Hominy - Valkoinen maissi
Pidennä terassin käyttöaikaa
Hummus on niin ymmus!
Lahjakorttikauppa tuo lisää myyntiä ravintoloihin
Hellmann's - majoneesien ykkönen
Valitse oikea kerma oikeaan käyttötarkoitukseen
Teeajat muuttuvat!
Mission Punajuuritortilla 30cm
JEPO-peruna on ilmastoystävällinen valinta
SAGA helpottaa keittiön arkea
Keittiö on täynnä kiirettä ja teräviä veitsiä
Gyoza - Japanilaiset dumplingit lähellä tuotettuina
Fiblon on vastuunsa tunteva mestarikierrättäjä
Jääkiekon liiga starttaa 8. syyskuuta - Oletko valmis?
Cafitesse excellence - Kahvikoneesta kätevästi myös kuuma maito
Tcpos - Joustava kassajärjestelmä haastaviin myyntiympäristöihin
Baristainistitute.com kokoaa baristat yhteen
Panosta laatuun ja hallinnoi hävikkiä - Rollfoodsin pakasteleivonnaisilla
Uudet käyttövalmiit vegeproteiinituotteet!
Anuga 2017 -messuilla painopiste on liiketoiminnassa
Ateriassa kohtaavat julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun asiantuntijat eri puolilta suomea.
Suomalainen keksintö Topbox- moduuli lähtee euroopan markkinoille
Ergonomiset ja urheilulliset työjalkineet
Terassit hyötykäyttöön
Uudet tuulet puhaltavat
Cafitesse on nyt Jacobs cafitesse
Finnpos, käyttäjäystävällisiä ratkaisuja ravintoloille
Kuluttajat haluavat vastuullisten tuotteiden näkyvän
Suuniteltu heille, jotka odottavat tapahtumilta vähän enemmän
Rakastu vegaanimajoon
Vuoden kahvit ja kahvivaikuttajat valitaan Pohjois-euroopan suurimmilta kahvifestareilta
Ulkoterassit käyttöön
Finpossille uusi brändi: Open
Arkea ja juhlaa jo 40 vuotta
Pääsiäisen ideat ammattilaisille
Ulkomaan logistiikka suomalaisen kumppanin avulla
Luomu hampurilaissämpylät
Hämeenlinnassa tehdään tulevaisuutta
Herkulliset kirjolohipyörykät ovat varma ja helppo valinta!
Auringonsuojaus kuntoon
Täyden kympin tuote
Finnpos tuo parempaa palvelukokemusta
Jacobs Cafitesse kahvit saivat uuden ilmeen
Bataatit ovat tulleet jäädäkseen
Joulun ideat ammattilaisille