Työasut & jalkineet
Vastuullisuus

Työvaate pelastaa maailman

artikkelikuva: Työvaate pelastaa maailman

Maailman ei ehkä tarvitsekaan hukkua muoviroskaan. Siitä voidaan tehdä ekologisia, tyylikkäitä ja mukavia työvaatteita - myös ravintolatyöntekijöille.

Suomessa käytetään vuosittain yli 400 miljoonaa muovipulloa ja tuotetaan yli 70 miljoonaa kiloa poistotekstiilijätettä, eli puhutaan varsin suurista luvuista.

Loppuun käytetyn vaatteen tai muovipullon ei kuitenkaan tarvitse olla jätettä, vaan arvokasta uuden tuotteen raakaainetta. Näin ajatellaan TouchPoint Oy:ssä, joka valmistaa kierrätetyistä juomapulloista ja muista kierrätysmateriaaleista valmistettuja tyylikkäitä ja mukavia työvaatteita.

TouchPoint on suunnitellut ravintolatyöntekijöille oman kierrätysmateriaaleihin pohjaavan RAFLA-malliston yhteistyössä Roster-ravintoloitsija, Savoyn keittiömestari Kari "Kape" Aihisen ja hänen taustajoukkojensa kanssa. RAFLA on suunniteltu ensisijaisesti asiakkaille, jotka eivät halua omaa mallistoa, mutta haluavat kuitenkin erottua massasta.

RAFLA-mallisto syntyi noin kolme vuotta sitten. Mallisto täydentyi tämän vuoden helmikuussa uusilla malleilla ja materiaaleilla. Mallistossa käytetään muun muassa innovatiivista Infinity-kangasta, joka voidaan kierrättää kahdeksan kertaa, ennen kuin siitä tehdään muovikomposiittia, josta tuotetaan esimerkiksi kalusteita.

Hyvä fiilis ja ylpeä olo
"Minulle ja ravintoloilleni ympäristöystävällisyys on tavallaan itseisarvoinen käyttäytymismalli jo vuodesta 2005 lähtien, kun menin Savoyn palvelukseen. Vuonna 2008 Savoy hankki ympäristösertifikaatin, jolloin kävimme jo paljon läpi näitä ympäristöasioita. Tänä päivänä ravintola-alan tärkeä teema on hävikin poistaminen. Hävikin vähentäminen ja kierrätys ovat minusta aika lailla sama asia", Aihinen toteaa.

Aihisen mukaan ravintola-alan työntekijät ja varsinkin kokit haluavat näyttää seksikkäiltä. Kaikista tärkein asia on kuitenkin se, että työasut ovat äärimmäisen mukavia ja miellyttäviä päällä.

"Sain mahdollisuuden tehdä tiivistä yhteistyötä TouchPointin kanssa, kun ryhdyimme kehittämään hyvännäköistä ja trendikästä kokki/salityöskentelyasua kaikkiin kolmeen ravintolaani. Mietimme hyvin tarkkaan työhön liittyviä toiminnallisia asioita, kuten missä kokki pitää atuloita ja vastaavia tekijöitä. Meillä oli iso joukko työntekijöitä miettimässä kimpassa, minkälaisia ja minkänäköisiä työvaatteita tarvitsemme. Kaikki kolme ravintolaa käyttävät Touchpointin vaatteita", Aihinen sanoo.

"Kape on tuonut meille näkemyksellisyyttä RAFLA-mallistomme suunnitteluun. Tuotteiden trendikkyys ja katu-uskottavuus on yksi tärkeä asia funktionaalisuuden ja mukavuuden ohella", TouchPointin toinen perustaja ja markkinointijohtaja Carita Peltonen sanoo.

Kehitystyöhön meni aikaa noin vuoden verran. Sekä Aihinen että Peltonen ovat silmin nähden ylpeitä lopputuloksesta.

Kape Aihisella on päällään lähes kaksi vuotta käytössä ollut kokinpaita, joka näyttää edelleen aivan uuden veroiselta.

"Yhteen kokintakkiin menee käytännössä noin 12 kierrätysmuovipulloa. Tämän rinnalla mallistoissamme käytetään sekoitemateriaalina joitakin muita ekologisia materiaaleja, kuten luomupuuvillaa, bioselluloosaa tai innovatiivista uutta Infinity-kangasta, joka voidaan kierrättää kahdeksan kertaa ennen loppukäyttöään komposiittimateriaalina esimerkiksi terassikalusteissa", Peltonen kertoo.

"Törmäämme usein ennakkoluuloihin, että miten kierrätyspulloista voi saada mukavan ja funktionaalisen työvaatteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös urheiluvaatteissa käytetään polyesteriä, mutta niissä se on neitseellistä materiaalia, jonka ympäristöjälki on paljon suurempi kuin meidän kierrä"

tyspolyesterillämme. Meidän vaatteidemme materiaali on Suomeksi sanottuna kierrätysroskaa, joka saa uuden elämän kestävänä kankaana", Peltonen sanoo.

Yhteistyö on voimaa
Työvaatteet ja muut brändiä tukevat tuotteet suunnitellaan Suomessa. TouchPoint tuottaa tekstiilituotteita alihankkijoillaan, jotka täyttävät yrityksen vastuullisen hankinnan vaatimukset.

"Panostamme pitkäaikaisiin ja luotettaviin kumppanuuksiin luotettavan toimitusketjun varmistamiseksi", Peltonen kertoo.

Tuotteet valmistetaan valtaosin Baltiassa ja muualla Euroopassa. Kiinassa tuotetaan pääosin kierrätetyistä muovipulloista tehtyjä kankaita. Kaikki tuotanto Kaukoidässä tapahtuu BSCI-auditoiduissa tehtaissa.

Hollannissa tärkeä yhteistyökumppani ja kierrätyskangastoimittaja on vallankumouksellinen Dutch Awearness -yritys, joka valmistaa muun muassa Infinity-kangasta.

"Tuotteemme on alusta alkaen suunniteltu ja tehty kierrätettäväksi kiertotalouden periaatteiden mukaan. Koko ketjun kattava yhteistyö on saumatonta valmistuksesta käyttäjälle ja käyttäjältä kiertoon palauttamiseen. Hallitsemme, mittaamme ja tiedämme hyvin tarkasti koko valmistusketjumme kaikki panostukset lopputuotteeseen. Sen mitä tuotteelle tehdään ja mitä siihen lisätään valmistusketjun eri vaiheissa. On vaikea käyttää kierrätysmateriaalia, jos ei tiedä mitä tuote sisältää", Dutch Awearness -yrityksen perustaja Rien Otto kertoo.

TouchPointin toinen hollantilainen materiaalitoimittaja Waste2Wear on kehittänyt maailman johtavan teknologian tuottaa kierrätetyistä muovipulloista funktionaalisia kankaita.

TouchPointin missio on olla maailman vastuullisin työvaateyritys. Yritys on saanut tukea muun muassa Sitralta ja on ollut mukana Tekesin TELAKETJU-kiertotaloushankkeissa. TouchPointin liikevaihto on tällä hetkellä noin 1,9 miljoonaa euroa, mutta tavoitteena on 30 miljoonan liikevaihto vuonna 2022. Sijoitusyhtiö Taaleri on tullut mukaan rahoittamaan kasvua merkittävällä investoinnilla.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Esa Ahdevaara / GSS Lucky-design

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »