Hotellit
Kohde-esittelyt

Helsingin keskustan maamerkki - Uudistettu Solo Sokos Hotel Torni

artikkelikuva: Helsingin keskustan maamerkki - Uudistettu Solo Sokos Hotel Torni

Hotelli Torni, maamerkki piikkipaikalla Helsingin keskustassa, on nyt käynyt läpi historiansa isoimman peruskorjauksen. Hanke oli mittava ja erittäin mielenkiintoinen kaikilta osin – oltiinhan tekemisissä kaupunkikuvallisesti merkittävän ja kosolti kulttuurihistoriaa sisältävän kohteen kanssa.

Kohdetiedot: Solo Sokos Hotel Torni
Tilaaja: Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
Rakennuttaja: Haahtela-rakennuttaminen Oy
Vuokralainen: Sokotel Oy
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: ARCO / Arkkitehdit Soini & Horto Oy
Vuokralaisen sisustussuunnittelu, huoneet ja käytävät: Studio Joanna Laajisto
Vuokralaisen sisustussuunnittelu, ravintolat ja aula: Suunnittelutoimisto Fyra Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy

VUONNA 1931 valmistuneen hotelli Tornin suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto Jung & Jung. Viereinen asuinrakennus, jonka suunnittelijana toimi Arkkitehdit Polon ja Wasastjerna, on valmistunut vuonna 1904. Vuosina 1979–80 tämä asuinrakennus (Koy Kyllikki) otettiin osaksi Hotelli Tornin kokonaisuutta. Lisäksi Tornin kunnostettuun kokonaisuuteen kuuluu Yrjönkadun varressa sijaitseva matala kivirakennus, joka rajaa sisäpihan terassialuetta.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Projektin alkuvaiheessa suoritettujen perusteellisten kuntotutkimusten ja laserkeilausten aikana, käytiin perusteellisesti läpi mm. hotelli- ja ravintolatoiminnan toimintalogistiikan kehittämismahdollisuudet käyttäjän kanssa ja kehitettiin ratkaisuja näihin. Kompakti rakennusrunko asetti tiukkoja reunaehtoja, joita pystyttiin kuitenkin ratkomaan hyvin. Hissien kapasiteettia mm. saatiin kasvatettua ja huoltoreittejäkin mietittyä osin uusiksi.

Projektissa toteutettiin totaalinen sisärakenteiden saneeraus; rakennuksen välipohjat avattiin ja puhdistettiin, kevyet väliseinät uusittiin, alapohja avattiin, vesikatto uusittiin vain vähän ulospäin näkyvin muutoksin, sisäpiha kaivettiin auki, kaikki talotekniikka uusittiin, julkisivut korjattiin ja maalattiin, uusi sisustus, uusi julkisivuvalaistus, eli koko setti tuli läpikäytyä.

kuva
Teräsovet ja teräslasiseinät / Jaatimet Oy.
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Alkuperäiset sisäpinnat ja sisustuselementit kartoitettiin ja niitä kohdeltiin asianmukaisen kunnioittavasti, mm. pääportaan keskellä kulkeva vanha asiakashissi saatiin säilytettyä ja nykyiset hissimääräykset täyttäväksi siten, ettei muutosta entiseen ulospäin huomaa. Tosiasiassa taustalla on iso työ uuden vastapainoreitin raivauksineen ja yläpuolisen vaijerireitistön ja teräspalkkikannattimien siirtoineen.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Purku-urakan aikana rakennus keilattiin uudestaan ja samalla päästiin käsiksi piilossa oleviin ja varsinkin Kyllikin, vanhan asuinrakennusosuuden, vanhoista suunnitelmista poikkeaviin rakenneratkaisuihin. Kauneushoitolana viime aikoina toimineen matalan saunarakennuksen todelliset rakenteet ja rakenteiden erikoisuudet paljastuivat kokonaisuudessaan vasta purku-urakan aikana. Tässä vaiheessa kaiken yhteensovittaminen vaatikin sitten jo useamman yhteensovituspalaverin viikossa.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Rakennukset mallinnettiin tarkasti kaikkien suunnittelualojen toimesta ja näin saatiin ensin vähintään mallitasolla kaikki tekniikka mahtumaan ja löydettiin tarpeelliset tekniikkareitit. Tämä oli ehdottoman välttämätöntä, sillä ilman mallitasolla tehtyä yhteensovitusta olisi työmaalle jäänyt turhan paljon visaista ratkottavaa. Matalat kerroskorkeudet kellaria myöten ja kaiken uuden tekniikan mahduttaminen jo valmiiksi täyteen rakennukseen vaati kaikilta suunnittelijoilta ja työmaalta luovuutta ja näkemyksellistä ajattelua.

Teksti: Eero Mustonen, Pääsuunnittelija

kuva
Teräsovet ja teräslasiseinät / Jaatimet Oy.
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Tornin sisustuksessa tuotiin art deco ja boheemius nykyaikaan

HELSINGIN KESKUSTASSA sijaitseva ikoninen Solo Sokos Hotel Torni avasi ovensa huhtikuussa mittavan peruskorjauksen valmistuttua. Täysin uudistettujen hotellihuoneiden sekä aula- ja ravintolatilojen sisustuksessa tuodaan esiin Tornin henki ja historia.

”Halusimme kunnioittaa hotellin historiaa ja tarinaa sekä säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäisiä elementtejä. Sisustuksen kantavana teemana oli art deco meets bohemian”, kertoo Solo Sokos Hotel Tornin johtaja Juha Maatala.

1930-luvulla valmistuneen hotellin Tornin arkkitehtuurissa yhdistyivät art deco ja funkkis. 1980-luvulla hotelliin liitettiin sen vieressä sijaitseva jugendtyylinen asuintalo Kyllikki. Sisustussuunnittelussa luotiin omanlaisensa historiaa henkivä tyyli kumpaankin rakennukseen.

”Taide on ollut keskeinen osa Tornia siitä saakka kun Ateljee Bar avattiin 1950-luvulla. Säilytimme Tornissa aiemmin olleet arvokkaat kotimaiset maalaukset ja täydensimme hotellin taidekokoelmaa SOK:n mittavasta kokoelmasta”, Maatala kertoo.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Taideteosten lisäksi sisustuksessa on nähtävillä muistumia Tornin historiasta. Alkuperäisiä elementtejä, kuten kaakeliuuneja, marmorilattioita ja veräjähissi, on kunnostettu, ja American Bar ja Pub O’Malleys palasivat alkuperäisille paikoilleen.

American Barissa voi ihailla Paavo Tynellin muotoilemia upeita valaisimia, ja Pub O’Malleys’ssä on käytössä alkuperäinen, uudenveroiseksi kunnostettu baaritiski. Sisustuselementtien elinkaaren pidentäminen kunnostamalla on osa SOK:n ympäristövastuullista toimintaa.

”Kokonaisuudesta tuli erittäin hieno, ja uudistunut Torni tuo upean lisän Helsingin hotellitarjontaan. Myös hotellivieraat ovat kiitelleet uudistusta”, Maatala sanoo.

Ravintoloiden runsaassa sisustuksessa on tarkoin harkittuja yksityiskohtia

Suunnittelutoimisto Fyra Oy vastasi Solo Sokos Hotel Tornin ravintola-, baari- ja aulatilojen sisustuksesta. Vuonna 2010 perustetun Fyran ominta alaa ovat työympäristöjen, hotelli- ja ravintolatilojen, liiketilojen sekä erilaisten konseptien ja monialaisten hankkeiden suunnittelu.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Halusimme säilyttää teeman mukaisen art deco -fiiliksen, johon moderni boheemius tuo kontrastia ja vastakkainasettelua. Teema näkyy muun muassa eri tiloissa käytettyjen materiaalien ja kalusteiden monimuotoisuudessa ja runsaudessa. Myös taide on suuressa roolissa eri tilojen sisustuksessa”, kertoo sisustusarkkitehti Emma Keränen Fyralta.

Tornin tiloihin tuotiin boheemia runsautta käyttämällä monipuolisesti erilaisia pintamateriaaleja, kalusteita ja verhoiluja. Fyra suunnitteli osan kalusteiden verhoilussa käytetyistä tekstiileistä, ja lisäksi verhoilussa käytettiin vakiomallistojen tekstiilejä.

”Ympäriverhoilluilla kalusteilla ja runsailla verhoilla tuodaan sisustukseen pehmeyttä ja parannetaan myös tilojen akustiikkaa. Muina kalustemateriaaleina käytettiin muun muassa puuviilua ja marmoria. Tilojen erillisyys näkyy tilakohtaisissa väri- ja sävymaailmoissa, mutta samat periaatteet kulkevat läpi tilojen esimerkiksi lattialadonnassa ja kiintokalusteiden detaljiikassa”, kuvailee Keränen.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Alkuperäiset detaljit inspiraation lähteenä

American Barissa tumma yleistunnelma luotiin yhdistämällä tummanvihreät seinäpinnat art deco -henkisesti ladottuihin marmorikuvioituihin keraamisiin lattialaattoihin. Tornin tilojen alkuperäiset detaljit toivat inspiraatiota laattojen suunnitteluun.

”Hotellin sisääntulon alkuperäiset marmorilaatat inspiroivat saman materiaalimaailman toistamisesta hotellin lattioissa keraamisella, marmorikuvioidulla laatalla. Sama ladonta ja marmorikuviointi jatkuu tilasta toiseen, mutta laattojen sävymaailma vaihtuu”, sanoo Keränen.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Tiloissa säilytettiin kaikki alkuperäinen mikä oli jäljellä, kuten American Barin vihreä takka, Tynellin valaisimet sekä pariovet OR Restaurant & Barin sisääntulon puolella.

Peilipinnoilla luodaan runsautta

”OR Restaurant & Bar suunniteltiin kalusteiden osalta muuntojoustavaksi, jotta se palvelisi eri kokoisia seurueita. Ravintolan eri alueet on kalustettu monipuolisesti, jotta tila palvelisi hyvin monenlaista käyttöä hotelliaamiaisesta after workiin ja illallisesta työskentelyyn”, Keränen kuvailee.

Seinäpinnoille suunniteltiin lämpösaarni- sekä pellavakangaspaneloinnit yhdistettyinä marmorikuvioituihin laattoihin. OR Restaurant & Barin pylväissä toistuvat peilipinnat maksimoivat tilan tuntua ja luovat kiinnostavia näkymiä.

kuva
KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

”Ateljee Barissa peilipinnoilla korostetaan ikkunoista avautuvaa upeaa maisemaa. Peilit tuovat tilaan ilmavuutta ja keveyttä. Ateljee Barin ylimmän kerroksen pinnat suunniteltiin vaaleiksi korostamaan ateljeemaista tunnelmaa. Materiaaleilla ei kilpailla maiseman tai taiteen kanssa, vaan annetaan niille tilaa”, kertoo Keränen.

Aiemmin kabinettitilana käytetty Tornin 12. kerros uudistettiin Ateljee Barin käyttöön. Tilaan tuotiin lämpöä, hyödyntämällä punaista sävyä lattia- ja kattopinnoissa.

”Halusimme luoda Ateljee Barin eri kerroksiin omanlaisensa tunnelman. Tilat kuuluvat yhteen, mutta kerroksissa on omanlaisensa detaljit ja miljöö”, Keränen sanoo.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Hotellihuoneet kutsuvat vieraan levolle

Ravintoloiden ja baarien runsas ja rohkea tunnelma muuttuu rauhalliseksi ja ylelliseksi hotellihuoneissa. Huoneet on suunniteltu rauhoittumista ja lepäämistä silmällä pitäen.

”Hotellin taiteellinen ja kansainvälinen henki tuotiin tähän päivään ja tulevaisuuteen. Sisustus on nykyaikainen tulkinta hotellin historiasta ja olemuksesta”, kuvailee sisustusarkkitehti Joanna Laajisto Studio Joanna Laajistosta.

Studio Joanna Laajisto vastasi Solo Sokos Hotel Tornin hotellihuoneiden, huonekäytävien ja porraskäytävien sisustussuunnittelusta. Studio Joanna Laajiston pääasiallisia kohteita ovat hotellit, ravintolat ja liike- ja toimitilat sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

”Halusimme tuoda sisustuksella esiin Tornin persoonallista, boheemia ja ylellistä olemusta. Boutique-hotellien tavoin sisustuksen jokainen yksityiskohta on suunniteltu tarkasti. Sekä kalusteita että pintamateriaaleja suunniteltiin varta vasten Solo Sokos Hotel Tornia varten”, kertoo Laajisto.

Nykyajan mukavuudet yhdistyvät klassiseen ilmeeseen

Look and feel -periaate yhdessä kestävyyden, ekologisuuden ja puhdistettavuuden kanssa ohjasivat hotellihuoneiden materiaalivalintoja. Lattioille valittiin lakattu tammiparketti, joka on ladottu Tornin alkuperäisen tyylin mukaisesti vinoon.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

”Huoneiden pöytätasoiksi valitsimme lakattuja puupintoja, lasia ja kvartsiittia. Kalusteiden verhoilussa käytetään kestäviä tekstiilejä. Huoneisiin suunnittelemamme matkalaukkurahit on verhoiltu nahalla”, Laajisto sanoo.

Sänkyjen päädyt ovat ilmeeltään ylelliset ja klassiset. Sametilla verhoillut päädyt ovat lämpimän okran sävyiset ja kutsuvat hotellivieraan levolle.

”Sängynpääty on hotellin käyntikortti, joka jää hotellivieraiden mieleen yhdessä ylellisen ja mukavan vuoteen kanssa. Valitsimme sängynpäätyihin kauniit, messinkiset valaisimet. Valaistuksessa yhdistyvät klassinen ilme ja nykyaikaiset valaistuksenohjausjärjestelmät”, kertoo Laajisto.

Osa hotellihuoneista on melko pieniä, joten alkuperäisiä leveämmät vuoteet vaativat uudenlaisia säilytystilaratkaisuja. Pienimmät huoneet varustettiin vaatekaappien sijaan avoimilla ripustuskalusteilla, jotka riittävät hyvin varsinkin lyhyempien matkojen tarpeisiin.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Kylpyhuoneisiin Studio Joanna Laajisto suunnitteli pelkistetyn fasaaninsulkakuvioidun mosaiikkilaatoituksen. Art deco -tyylisessä Tornissa laatoitus on sinisävyinen ja jugendtyylisessä Kyllikissä käytetään murrettua vaaleanvihreää sävyä.

”Kyllikin puolella osa kylpyhuoneista on varusteltu kauniilla tassuammeilla, jotka omalta osaltaan ilmentävät siiven kansallisromanttista luonnetta”, Laajisto sanoo.

kuva
KUVA: MIKKO RYHÄNEN

Sävymaailmalla korostetaan tilojen henkeä

Tornin ja Kyllikin tilojen sisustukseen tuotiin yhtenäisyyttä huomioiden samalla kummankin rakennuksen olemus.

”Tornissa huonekäytävät ovat tumman mystiset. Kyllikin puolelle valitsimme vaaleamman sävymaailman. Yhdistävänä tekijänä on tiloihin suunnitellun käytävämaton geometrinen kuvio, joka on toteutettu kummankin rakennuksen tyyliin sopivissa väreissä”, Laajisto kertoo.

Tornin tumma ja Kyllikin vaalea värimaailma toistuu myös hotellihuoneiden kiintokalusteissa. Kyllikin puolella on myös säilytetty, kunnostettu ja luotu uudelleen alkuperäisiä yksityiskohtia, kuten ovia ja kaakeliuuneja.

”Pääportaikkoon ja porrastasanteille loimme ylellisen tunnelman vaaleilla sävyillä ja kivilattialla sekä kauniilla messinkikoristeisilla valaisimilla. Messinkiä käytetään myös hotellihuoneiden valaisimissa”, sanoo Laajisto.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »