Terveys

Tarjoilija, tuokaa pöytään valon pisaroita

MaRan tuorein jäsenkysely helmikuun alusta on synkkää kertomaa. Kyselyn mukaan lähes 60 prosentilla matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksistä myynti väheni marras-joulukuussa 2021 vähintään 30 prosentilla verrattuna vuoteen 2019. MaRan jäsenkyselyyn vastasi 672 yritystä.

MaRan mukaan valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen joulun alla asettamat sulut ja erittäin ankarat rajoitukset vaikuttivat hyvin kielteisesti tammikuun palvelujen kysyntään. Yli 80 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto aleni vähintään 30 prosentilla.

Jo aikaisemmin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksillä oli suuret odotukset pikkujoulukaudesta ja joulusesongista. Puhuttiin jopa, että pikkujoulukaudesta on tulossa kenties kaikkien aikojen paras ja joulusesonkikin näytti hyvältä. Omikronin myötä näkymät synkkenivät marraskuun alussa ja alan toimijoiden joulusta tuli musta.

Aluehallintovirastojen joulun alla asettamat sulut esimerkiksi kylpylöihin ja valtioneuvoston joulun alla asettama sulku pubeille, karaokeravintoloille ja yökerhoille – sekä tietenkin erittäin ankarat rajoitukset ruokaravintoloille – johtivat palvelujen kysynnän romahtamiseen ja lomautusten nopeaan kasvuun.

Maran arvion mukaan hieman yli 60 prosenttia yrityksistä on lomauttanut työntekijöitään ja joka kuudes yritys (17 %) on lomauttanut kaikki työntekijänsä.

MaRan lähes kaikkien toimialojen (hiihtokeskuksia lukuun ottamatta) palvelujen kysyntä oli heikkoa marraskuusta tammikuun loppuun. Kaikkein heikoin tilanne on kongressi- ja messualalla, joihin yleisötilaisuuksien kielto ja asiakasmäärän rajoitukset ovat iskeneet pahasti. Lähes 80 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto aleni marras-joulukuussa vähintään puolella. 82 prosentilla pubeista ja yökerhoista liikevaihto aleni vähintään 30 prosentilla. Opiskelija- ja henkilöstöravintoloilla näin kävi 77 prosentilla ja hotelleilla ja kylpylöillä 60 prosentilla yrityksistä.

Konkurssiuhka on kasvanut edelliseen kyselyyn verrattuna huomattavasti, sillä joka viides (20 %) yrityksistä on konkurssiuhan alla. Heikoin tilanne on erittäin pienyritysvaltaisilla pubeilla ja yökerhoilla: näistä 29 prosenttia on konkurssiuhan alla ja kolme prosenttia lopettanut toimintansa kesään mennessä.

MaRa on huomauttanut moneen kertaan, että ravintolarajoitukset ovat Suomessa EU:n kireimmät. Lisäksi muissa Euroopan maissa on kumottu nopeasti ravintoloita ja tapahtumia koskevia rajoituksia. Suomessa ainoastaan rajoitusten ja sulkujen asettaminen on tapahtunut ripeästi.

Valo tunnelin päässä tulee tässä: ravitsemisliikkeiden anniskelua, aukioloa, asiakasmääriä ja istumapaikkaa koskevat vaatimukset poistuivat 1.3.2022. Ravitsemisliikkeitä koskevat yleiset hygieniavelvoitteet olivat voimassa 31.3. asti.

MaRan urhea taistelu rajoituksia vastaan on tuonut hetkittäin mielen Don Quijoten. Kentällä tosin on – ainakin paikoin – turhauduttu myös siihen, että äänitorvi ei tavoita päättäjien korvia. Yksi merkki tästä on HoReCa Suomi ry:n perustaminen tammikuussa. Tuolloin joukko hotelli- ja ravintola-alan pienyrittäjiä starttasi oman etujärjestön ajamaan alan mikro- ja pk-yrittäjien asemaa. HoReCa Suomen mukaan MaRan toimintaan ei olla varsinaisesti tyytymättömiä, mutta pienyrittäjien järjestöllä olisi lisää annettavaa alan edunvalvontaan.

Sekin on selvää, että pienen hätä on nyt suurempi kuin ison. Monen yrittäjän yöunet ovat jo menneet – mutta kaiken järjen mukaan tilanne väkisinkin helpottaa lopulta. Inhimillinen hinta yhdelle toimialalle voi silti muodostua murheelliseksi.

PETRI CHARPENTIER

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »