Juomat (Kahvi ja Tee)
Ravintolat
Vastuullisuus

Teetuotannon vastuullisuudessa kyse ihmisoikeuksista

Vedenkulutus ei ole teeteollisuuden suurin ongelma

artikkelikuva: Teetuotannon vastuullisuudessa kyse ihmisoikeuksista

Teestä ja sen tuotannon vastuullisuudesta puhuttaessa kiinnitetään huomiota luonnollisesti vedenkulutukseen. Esimerkiksi yhden teekupillisen tuottaminen kuluttaa noin 35 litraa maailman vesivaroja. Se ei kuitenkaan ole teeteollisuuden suurin ongelma. Esiin nousevat myös ihmisoikeudet ja niihin liittyvät ongelmat.

Teetuotannossa ihmisoikeudelliset ongelmat koskevat muun muassa työolojen puutteita, äärimmäistä köyhyyttä, huonoja työehtoja, lapsityövoimaa sekä naisten ja tyttöjen asemaa. Samoja ongelmia ilmenee laajaalaisesti maissa, jotka kasvattavat ja tuottavat teetä. Ongelmiin pyritään puuttumaan sekä työntekijöitä ja näiden yhteisöjä auttamaan erilaisten organisaatioiden kautta.

Liiallisen vedenkulutuksen lisäksi teetuotannolla voi olla haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Vastuullisuus alkaa siis viljelijöiden toimista. Esimerkiksi kemikaalien virheellinen käyttö saattaa johtaa maaperän tai vesistön saastumiseen, mikä vaikuttaa koko kylän oloihin. Lisäksi teetuotantoon liittyvä energiankäyttö voi vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen.

Yleisiin ongelmiin on kuitenkin herätty ja nyt kiinnitetään huomiota vastuullisuuteen. Esimerkiksi tunnetut teemerkit Lipton ja Twinings ovat mukana suurten teeyhtiöiden Ethical Tea Partnership -ohjelmassa. Se pyrkii parantamaan työntekijöiden oloja viljelmillä sekä ajaa ilmasto- ja ympäristöasioita. Viljelijöitä koulutetaan ja heitä tuetaan muuttuvissa olosuhteissa, sillä teetuotannon ylläpitäminen on haasteellista. Viljelijöiden tulee ymmärtää ilmastonmuutoksen vaikutukset teen viljelyyn, ja toisaalta ymmärtää viljelyn merkitys ilmastonmuutoksessa. Vastuullisuus lähtee poikkeuksetta viljelijöistä.

Tiedon lisääntyessä vaikeissakin oloissa pystytään parantamaan satoa ja tuottamaan parempaa teetä. Samoin yrittäjät voivat saada edullista rahoitusta viljelyyn, jolloin nämä pystyvät vastaamaan vientimarkkinoiden edellyttämiin sosiaalisiin ja ympäristöllisiin kriteereihin. Viljelijöiden tulee pyrkiä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Ainoastaan tällä tavoin he voivat elää teetuotannolla.

Teksti : Tiia Merikanto
Kuva: Stocksnap.io

Lue myös artikkeli: Vastuullisuus on kahviteollisuudessa nouseva trendi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »