Kalusteet & kattaus
Vastuullisuus

Sisusta vastuullisesti kertakäyttötuotteilla

artikkelikuva: Sisusta vastuullisesti kertakäyttötuotteilla

Ekologiset kertakäyttöliinat tarjoavat mahdollisuuden tilaisuuksien ilmeen räätälöintiin. Erityisesti lautasliinat ovat monikäyttöinen sisustuselementti.

Ravintoloissa kankaisen lautasliinan käyttöikä voi jäädä lyhyeksi liinaan tulleiden veitsen viiltojen, haastavien tahrojen tai rispaantuneiden reunojen takia. Lisäksi esimerkiksi puuvillaisen lautasliinan valmistusketju on haastava. Puuvilla ei ole lähituote ja usein ei ole varmuutta, miten ja millaisissa olosuhteissa puuvilla on viljelty, kangas valmistettu ja liina ommeltu. Kestotuotteen kääntöpuoli voi olla pahimmillaan kestämätön.

Kertakäyttöinen lautasliina ei välttämättä ole huono valinta, jos se on valmistettu ja käytetään kestävällä tavalla. Porilainen Fiblon Oy valmistaa ekologisia kertakäyttötuotteita muun muassa ravintoloiden, kahviloiden ja hotellien tarpeisiin. Tarjolla on esimerkiksi lautas-, aterin-, vitriini- ja koriliinoja. Tuotteiden raaka-aineet tulevat suomalaisista metsistä ja ovat uusiutuvia. Tuotannossa käytetään vihreää energiaa ja sitä kulutetaan mahdollisimman vähän. Fiblon mittaa myös hiilijalanjälkeään.

"Ekologisuuden kannalta on kuitenkin tärkeintä, että asiakkaalla on käytössä oikea tuote, oikeassa käyttötarkoituksessa. Usein lautasliinoja valitessa mietitään liikaa hintaa, vaikka liinat ovat yritykselle kokonaiskuvassa vain pieni kuluerä", Fiblonin markkinointijohtaja Anne Ekberg sanoo.

Kertakäyttöistä lautasliinaa valitessa on huomioitava monta asiaa. Minkä kokoinen liina sopii kyseiseen tilanteeseen tai ravintolaan? Pitääkö liinan olla ohut vai paksu? Miten liina on taitettu, eli tehdäänkö pöytään valmis kattaus vai ottaako asiakas liinan itsepalveluna? Personoidaanko tuote esimerkiksi yrityksen logolla tai jollakin muulla tavalla? Käytetäänkö liinaa esimerkiksi lasinalusena, kateliinana, vitriinissä tai lautasten välissä? Kuinka monta lautasliinaa yhden asiakkaan halutaan käyttävän?

"Oikeanlaisen lautasliinan valitseminen on haastavaa, joten me olemme valmiita auttamaan asiakasta", Ekberg sanoo

Hänen mielestään on vanhanaikainen ajatus, että korkeatasoisessa ravintolassa lautasliinojen pitää olla kankaisia.

"Nykyään mietitään paljon esimerkiksi luomua ja kalasertifikaatteja. Ekologisten kertakäyttöliinojen käyttäminen kertoo valveutuneisuudesta", hän sanoo ja viittaa puuvillaisten tuotteiden ongelmiin.

Ideoita kattauksiin ja sisustuksiin
Ravintoloille on usein haastavaa keksiä, miten tilat voisi sisustaa erilaisia tilaisuuksia ja juhlia varten. Lisäksi on mietittävä missä sisustustarvikkeita säilytetään ja ovatko ne käyttökelpoisia vielä seuraavana vuonna. Fiblon on keksinyt tähän ratkaisun.

"Lanseerasimme maaliskuussa kertakäyttöisistä lautasliinoista valmistettavia tuotteita, joita voi hyödyntää tilojen sisustamisessa. Se on aivan uusi juttu eikä sitä näy vielä juuri ollenkaan", Ekberg kertoo.

Porilainen valtakunnallisesti toimiva Bränditoimisto Rock My Busineksen tila- ja sisustustaituri Riia Rauhala vastaa erilaisten lautas-

liinoista tehtävien sisustustuotteiden suunnittelusta Fiblonille. Tuotteita tilaava yritys saa lautasliinojen mukana taitteluohjeet.

"Suunnittelemiamme Mehitähti-nimisiä kukkia voi vaikkapa kiinnittää seiniin tai tehdä niistä asetelmia pöytiin. Ne sopivat myös ruokien tarjoiluun. Oksa-nimiset tuotteet taas näyttävät hienoilta maljakossa", Rauhala kertoo. Hän toimii yrityksessään suunnittelujohtajana, ja tekee sisustuksia niin yrityksille kuin yksityisille henkilöillekin.

Rauhala antaa vinkkejä, kuinka kertakäyttöisiä lautasliinoja voi käyttää kattauksissa ja sisustuksissa. Kattauksissa käytettävä lautasliina voi olla muutakin kuin vaatteiden suoja ja pyyhintäväline. Sillä voi tuoda esille vaikkapa omaa brändiä brändinmukaisilla väreillä tai painattamalla liinaan yrityksen logon. Kahvilaan voi sopia kahvipavuilla koristeltu lautasliina. Myös runo tai jokin iskevä lause tai vinkki toimivat. Lautasliina voi olla muistiinpanoalusta, siinä voi olla sudokuristikko tai origamin taitteluohjeet.

"Mitä luovampi olet pohtiessasi lautasliinan ulkonäköä sekä sen välittämää viestiä, sitä varmemmin se jää asiakkaalle mieleen", Rauhala sanoo.

Sen lisäksi, että lautasliinoja taittelee eri tavoin kattaukseen, voi niistä tehtyjä koristeita tai taideteoksia kiinnittää kattoon tai seiniin. Eriväriset pom pom -pallot näyttävät hauskoilta roikkuessaan katosta ja seinälle voi tehdä vaikka kokonaisen lautasliinataideteoksen.

"Eräillä messuilla Fiblonin osastolla oli seinällä taiteilijan suunnittelema maisema", Rauhala kertoo.

Lautasliinoilla voi myös tuoda esiin vuodenaikoja ja eri juhlia. Silloin kannattaa pohtia, mistä mielleyhtymästä tulee voimakkaimmin mikäkin vuodenaika tai juhla mieleen ja tehdä sisustus sen pohjalta. Esimerkiksi syksyllä voi sisustaa syksyisillä lehdillä ja pääsiäisenä pääsiäismunilla.

"Pääsiäismunien tekoon minulla on jo varsin oiva idea. Puhalletaan ilmapallo, joka vuorataan lautasliinoja toisiinsa liimaamalla, ja kun liima on kovettanut lautasliinat, pääsiäismuna on valmis käytettäväksi tai maalattavaksi", Rauhala kertoo.

Lautasliinoista voidaan tehdä siis lähes mitä vain kattokoristeista seinä- ja pöytäkoristeisiin. Rauhalan eteen ei ole tullut aihetta, jota ei voisi toteuttaa lautasliinoilla. Hän suunnittelee niistä tällä hetkellä joulukuusta.

Teksti: Sanna Maikkula
Kuvat: Anni Jauhiainen

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »