Kalusteet & kattaus
Vastuullisuus

Luonnonmateriaaleja tarjoiluun

Kestävää ja kaunista muotoilua ylijäämäraaka-aineista ja uusiutuvista materiaaleista

artikkelikuva: Luonnonmateriaaleja tarjoiluun

Luonnonmateriaaleista syntyy viehättäviä astioita ja aterimia, jotka ovat täysin biohajoavia ja kompostoitavia. Innovatiiviset Naturesse-sarjan astiat ja aterimet on valmistettu ekologisesti ja eettisesti kestävällä tavalla ja niitä on miellyttävää käyttää.

Vuonna 2021 voimaan tuleva kertakäyttömuovin käyttökielto vauhdittaa ravintola-alalla siirtymistä biohajoaviin ja kompostoituviin vaihtoehtoihin. Naturesse-sarjan tuotteet tarjoavat vaihtoehdon muovituotteille.

”Muovi on hyvä materiaali, mutta ongelmat syntyvät muovituotteiden jälkikäsittelystä. Kierrätys- ja kompostointijärjestelmät olisi tehtävä käyttäjäystävällisiksi, jotta kierrättäminen olisi helpompaa kuin tuotteen heittäminen kaatopaikalle”, sanoo Naturesse-tuotesarjan edustaja Mikael Tötterman.

Kierrätysjärjestelmän toimivuus on tärkeää myös biohajoavien tuotteiden osalta. Astioiden asianmukainen kerääminen, kuljetus ja jälkikäsittely varmistavat ympäristöystävällisen elinkaaren. Yleisötapahtumissa kertakäyttötuotteet voivat tulla sekä ekologisesti että taloudellisesti edullisemmaksi perinteisiin astioihin verrattuna.

”Posliinisten astioiden kuljettaminen tapahtumapaikalle ja takaisin sekä niiden peseminen aiheuttavat ympäristörasitetta. Lisäksi astiahuoltoon tarvitaan enemmän henkilökuntaa kuin käyttöominaisuuksiltaan vastaavia, kompostoitavia kertakäyttöastioita käytettäessä”, Tötterman pohtii.

Naturesse-tuotesarjan materiaaleina käytetään bambua, palmunlehteä, sokeriruokoa ja biomuovia. Kartonkisten tuotteiden raaka-aineena on kestävän prosessin mukaisesti kasvatettu puu.

”Naturesse-sarja perustuu haluun luoda astioihin ja aterimiin kertakäyttömallisto, joka ei kuormita luontoa ja joka tarjoaa miellyttävän ruokailukokemuksen”, sanoo Tötterman.

kuva

Kestävillä valinnoilla kestävään kehitykseen

Naturessea valmistava sveitsiläinen Pacovis on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja ravintola-alalle jo 80 vuoden ajan. Naturesse-tuoteperheessä yhdistyvät pitkä kokemus ruoan tarjoiluun ja pakkaamiseen sopivien tuotteiden kehittämisestä sekä ympäristöystävällisyys, mikä on tärkeää myös Töttermanille. Hänen kiinnostuksena kertakäyttöisten tuotteiden ekologisuutta kohtaan toimi alkusysäyksenä Naturessen maahantuonnille.

”Seuraan mielenkiinnolla kertakäyttöastioiden ja aterimien tuotekehitystä. Vuosien mittaan myös ravintola-alan kiinnostus kompostoitavia tuotteita kohtaan on kasvanut”, Tötterman kertoo.

Käyttäjäystävällinen muotoilu ja käsiteltävyys ovat tärkeitä tekijöitä sopivan tuotteen valinnassa. Biomuovipinnoitteilla tuotteisiin saadaan tarvittaessa rasvan ja veden kestävyyttä.

”Perinteisiä kertakäyttöisiä kartonkilautasia saatetaan joutua laittamaan useita päällekkäin, jotta annosta voi käsitellä. Jämäkkä muotoilu takaa käsiteltävyyden ja oikeat materiaalivalinnat kestävyyden”, Tötterman sanoo.

Laadukas tuotesuunnittelu takaa ruokailun sujuvuuden, ja Naturesse-sarjasta löytyy sopivat tuotteet aterimista ja tarjoiluastioista aina keittokulhoihin saakka. Mallisto laajenee vuosittain uusien teknisten ratkaisuiden ja materiaalien tuotekehityksen myötä täyttämään markkinoiden tarpeet. Miellyttävän käyttökokemuksen ja ekologisuuden lisäksi Naturesse-palmunlehtisarjassa huomioidaan sosiaalinen vastuu. Eettisyyden varmistaa Sedexin SA 8000 -sertifikaatti.

”Tuotesarjaa valmistavien työntekijöiden työehdoista huolehditaan asianmukaisesti”, Tötterman sanoo.

Tuotesarjalle on myönnetty pohjoismainen Joutsenmerkki, EN-standardin mukainen kompostikelpoisuusmerkki ja EU:n lasi-haarukka -merkki eli sertifikaatti ruokakontaktikelpoisuudelle.

Lisätietoja: www.mtcoy.fi

Teksti: Merja Maukonen

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »