Vain ihan pikkuisen keliakia?

GLUTEENITTOMAT RUOKA-ANNOKSET eivät ole uusi asia, mutta pieni muistutus pelisäännöistä lienee paikoillaan. Julkisen keskustelun perusteella on nimittäin syytä olettaa, että ainakin keliakiaan liittyvät faktat ovat vähän hakusessa jopa alan toimijoilla.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Suolinukkavaurion takia ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla.

Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.

Keliakialiitto on kehittänyt Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokailua kodin ulkopuolella. Merkki kertoo, että kahvilasta tai ravintolasta saa turvallista gluteenitonta palvelua.

Gluteenittoman palvelun merkki on nyt Suomessa 19 yrityksellä. Merkin käyttöoikeutta voivat hakea gluteenittomia palveluita tarjoavat yritykset, kuten kahvilat, ravintolat, hotellit ja leipomomyymälät. Merkki on luvanvarainen ja sen käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto.

Merkin saadakseen yrityksen on todennettava, että gluteenittomuus osataan yrityksessä. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään yhdessä yrityksen kanssa huolellisesti läpi.

Milloin gluteenittomuus sitten on kunnossa? – Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei kuitenkaan tarvitse olla gluteenitonta.

Keliakialiitto järjestää hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan ammattilaisille verkkokoulutuksia ja webinaareja. Koulutus on yksi osa Gluteenittoman palvelun merkin hakuprosessia.

Keliakialiitto antoi keväällä tunnustusta alan toimijoille, jotka ovat ottaneet gluteenittomuuden sydämenasiakseen. Vuoden gluteeniton yritys -kilpailussa kiinnitetään huomiota muun muassa asiakaspalveluun, tuotteiden laatuun ja yrityksen tuotekehittelyyn, saatavuuteen, tuotevalikoimaan ja -turvallisuuteen.

Vuoden 2021 gluteeniton yritys -tunnustuksen sai Iloiset Ässät Oy ja kunniamaininnan sai Restaurant Aurora Holidays Utsjoelta.

Iloiset Ässät Oy myy pikaruokaa grilliautosta myös niille, jotka eivät normaalisti voi grilliruokaa syödä erityisruokavalionsa vuoksi. Iloisten Ässien valikoimiin kuuluu gluteenittomia, maidottomia, munattomia ja vegaanisia grillituotteita. Ympäri Suomea esimerkiksi markkinoilla ja festareilla kiertävä grilliauto on hurmannut muitakin kuin keliaakikkoja.

Kunniamaininnan kilpailuraati antoi Utsjoella toimivalle Restaurant Aurora Holidaysille – mikä osoittaa, että erityisruokavaliot eivät ole vain kehä kolmosen juttu. Raadin mukaan yrityksellä on erinomainen asenne erityisruokavalioihin. Lisäksi Aurora Holidays osoittaa rohkeaa yrittäjyyttä ja erittäin hyvää palveluasennetta. Aurora Holidays toimii lähes kokonaan gluteenittomasti, ja yritykselle on myönnetty Gluteenittoman palvelun merkki.

Keliakialiiton kilpailuraati halusi tänä vuonna huomioida erityisesti matkailu- ja ravitsemisalalla toimivia yrityksiä. Palkinnoilla haluttiin tukea pienehköjä yrityksiä, jotka ovat jatkaneet toimintaansa vaikeinakin aikoina hyvällä palvelulla sekä rohkealla ja innovatiivisella asenteella.

Kannustusta tarvitaan – samoin kuin valistusta. Kun Kouvolan kaupungin terveysvalvonta tutki viime vuonna gluteenittomina myytävien pizzojen oikeaa gluteenittomuutta, 20 tutkitusta pizzasta peräti 14 sisälsi enemmän tai vähemmän gluteenia.

Tulos on todellinen rimanalitus – ja herättää kysymyksen, kuinka puhtaita (lue: gluteenittomia) ovat jauhot naapurikaupungeissa. Tuote nimittäin joko on gluteeniton tai sitten se ei ole. Jos henkilökunta ei voi taata pizzan gluteenittomuutta, sitä ei saa myydä gluteenittomana.

Jussi Sinkko

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »