Kalusteet & kattaus
Vastuullisuus

Ympäristöystävällisiä elämyksiä kattaukseen

Vastuullisesti valmistettu ja käyttötarkoitukseensa sopiva lautasliina viimeistelee ravintolaelämyksen

artikkelikuva: Ympäristöystävällisiä elämyksiä kattaukseen

Ravintolaelämys syntyy herkullisesta ruoasta, ystävällisestä palvelusta ja kauniista kattauksesta. Lautasliinoilla kattauksen ilmettä on helppoa muuttaa. Toimiva lautasliina on myös ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta.

Kaunis kattaus viehättävine lautasliinoineen on oleellinen osa ravintolaelämystä maistuvan ruoan ja ystävällisen palvelun ohella. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolosuhteet ovat tuoneet entistä vahvemmin esille sen, miten suuri osa ravintolaruokailun nautinnollisuudesta muodostuu elämyksestä.

”On ollut hienoa nähdä kuinka nopeasti ravintolat ovat pystyneet ottamaan käyttöön noutoruokakonseptin. Täysi elämys voidaan kuitenkin tavoittaa vain ravintolassa, jossa saa palvelua ja voi nauttia huolellisesti suunnitellusta ja toteutetusta kattauksesta. Myös ruoka on herkullisimmillaan, kun se tarjoillaan ja nautitaan heti valmistamisen jälkeen”, pohtii porilaisen lautasliinatehdas Fiblonin brändi- ja viestintäjohtaja Anne Ekberg.

Ravintola voi parantaa asiakkaan noutoruokailukokemustakin pakkaamalla ruoka-annoksen mukaan personoidut lautasliinat, jotka liittävät ruokailun ravintolan brändiin. Ravintoloissa ja terasseilla lautasliinoilla voidaan parantaa myös ruokailuvälineiden hygieenisyyttä sujauttamalla aterimet aterinliinan taskuun. Samalla kattaminen nopeutuu ja sujuvoituu.

kuva

Yksilöllisesti suunniteltu tuote vähentää hävikkiä

Kattauksen viehättävyydestä tai esteettisyydestä ei tarvitse tinkiä ekologisuuden tai yhteiskunnallisen vastuullisuuden vuoksi. Huolellisesti valituista lautasliinoista ei synny turhaa hävikkiä taloudellisesti eikä ympäristön kannalta. Vastuullisesti valittu tuote sopii mahdollisimman hyvin siihen käyttötarkoitukseen, mihin se on hankittu. Tuotehävikkiä voidaan vähentää ravintolan tarpeisiin sopivien yksilöllisten ratkaisuiden avulla.

”Lautasliinaa käytetään sylin suojana, suupielien pyyhkimiseen ja ravintolaelämyksen luomiseen. Eri käyttötarkoitukset on otettava huomioon, jotta ruokailija hyödyntää tuotetta kaikilla aiotuilla tavoilla”, kuvailee Ekberg.

Tuotetta valitessa kannattaa pohtia liinan kokoa, toimivuutta, esille asettamista, painatusta, monikäyttöisyyttä ja käyttäjämääriin mitoitettua pakkauskokoa. Ruokailuun varataan kahvitarjoilua kookkaampi liina, ja illallisravintoloiden pidemmät ruokailuhetket vaativat kestävämmät liinat.

”Meidän toimintamallimme perustuu asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin. Lautasliinat voidaan suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa, ja painatukset ja pakkauskoot on räätälöitävissä ravintolakohtaisesti. Tavoitteena on, ettei yksikään lautasliina päätyisi käyttämättömänä roskiin. Materiaalivalinnalla varmistetaan, ettei lautasliinoja tarvitse myöskään tuhlata, vaan yksi liina riittää käyttötarkoitukseensa”, sanoo Ekberg.

Keveillä yksikerroksisilla tuotteilla voidaan piristää kahvikattausta, ja kaksi- tai kolmikerroksiset tuotteet sopivat paremmin ruokailuun ja suupielten pyyhkimiseen. Tuotteen turvallisuus on tärkeä osa käytettävyyttä. Liimattomat ja vesipohjaisin painovärein painetut lautasliinat ovat sekä ympäristöystävällisiä että turvallisia käyttää. Malja ja haarukka -merkki viestii tuotteen turvallisuudesta elintarvikekäytössä.

Kotimaisuus lyhentää toimitusketjuja

Lautasliinan käytettävyyden ohella vastuullinen valmistus ja lyhyet toimitusketjut lisäävät tuotteen ympäristöystävällisyyttä. Vastuullisesti valmistetussa tuotteessa raaka-aineet valitaan huolella ja logistiikkaketjut pidetään mahdollisimman lyhyinä.

”Fiblonin tuotteet valmistetaan Suomessa ja käytämme kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon, joten toimitusketju pysyy lyhyenä. Tuotantomme hiilijalanjälki onkin ollut 0 % vuodesta 2012 lähtien. Ravintolan ei tarvitse huolehtia tuotteiden vastuullisesta valmistamisesta ja hiilijalanjäljestä, vaan se kuuluu meidän ammattitaitomme piiriin”, kertoo Ekberg.

Fiblon on panostanut toimintansa ympäristöystävällisyyteen, yritysvastuuseen ja tuotantoprosessin hiilijalanjäljen pienentämiseen. Pääasiassa Fiblonilla käytetään kotimaista puupohjaista raaka-ainetta, ja muutenkin raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Raaka-ainetoimittajien tuotanto- ja logistiikkaketjut ovat täysin läpinäkyviä siten, että puun alkuperä tunnetaan metsän tarkkuudella.

Kotimaisissa tuotteissa toimitusketjut pysyvät lyhyinä, jolloin kuljetuksista aiheutuu vähemmän päästöjä. Pitkien toimitusketjujen kautta toimitettavissa tuotteissa saattaa olla poikkeusolosuhteissa paljon hallinnoitavaa ja odottamattomia muutoksia. Mitä lähempänä tuote valmistetaan ja mitä lyhyempi toimitusketju on, sitä luotettavampaa, nopeampaa ja joustavampaa toimittaminen on.

”Kotimaisia tuotteita valitsemalla saadaan työtä Suomeen. Mikäli tuotteissa ei muutoin ole eroa, voi pohtia yhteiskunnallista näkökulmaa ja toimituksen joustavuutta”, Ekberg sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Oy Fiblon Ab

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »