Kahvilat & terassit
Vastuullisuus

Elinkaarianalyysin mukaan paperikupilla on pienin hiilijalanjälki

Ja kierrättäminen pienentää sitä entisestään

artikkelikuva: Elinkaarianalyysin mukaan paperikupilla on pienin hiilijalanjälki

Tutkimuksen mukaan paperikupin hiilijalanjälki on usein pienin ja kierrättäminen käytön jälkeen pienentää sitä 54 %:lla. VTT:n vuosina 2018-2019 toteuttaman elinkaarianalyysin tilasivat Huhtamaki ja Stora Enso.

Huhtamaki osallistui elinkaarianalyysiin, jossa tutkittiin eri materiaaleista valmistettujen kahvikuppien hiilijalanjälkeä kokonaisuudessaan.

Tutkimuksessa keskityttiin kahteen eri käyttötilanteeseen: paperikuppien käyttöön kahviloissa tai kahvia mukaan otettaessa. Kahvilatilanteessa paperikuppeja verrattiin keraamisiin kuppeihin, ja mukaan otettavan kahvin osalta niitä verrattiin uudelleenkäytettäviin muovi- tai teräsmukeihin.

Peseminen aiheuttaa keraamisten kuppien suurimmat ilmastovaikutukset

Tiskaamisen tehokkuus tai tehottomuus vaikuttaa keraamisten mukien ilmastovaikutuksiin eniten: sen osuus kokonaisvaikutuksesta on 90 %. Kun lasketaan yhteen raaka-aineiden, tuotannon ja pesun yhteisvaikutus, keraamista kuppia on käytettävä ja pestävä vähintään 350 kertaa, jotta sen hiilijalanjälki on pienempi kuin paperikupin.

Jos paperikuppi kierrätetään käytön jälkeen tai jos sen materiaalista kierrätetään 80 %, paperikuppi on aina paras vaihtoehto ilmastovaikutuksen näkökulmasta.

"Monessa päivittäisessä käyttötilanteessa paperikupeilla on pienin hiilijalanjälki. Ne ovat myös turvallisia, koska ne ovat aina hygieenisiä. Kaiken kaikkiaan paperikupin vaikutus on pieni verrattuna ruoan ilmastovaikutukseen. Esimerkiksi mukaan otettavassa latte-kahvissa paperikupin osuus ilmastovaikutuksesta on vain neljä prosenttia. Jäljelle jäävä 96 % syntyy kahvin ja maidon tuotannosta sekä juoman valmistukseen kuluneesta energiasta ", muistuttaa Richard Ali, Huhtamaki Foodservice Europe-Asia-Oceania -segmentin vastuullisuusjohtaja.

Ympäristävaikutuksen lisäksi tiskaamisen tehokkuus tai tehottomuus vaikuttaa myös ruokaturvallisuuteen ja hygieniaan – paperikuppi on aina hygieeninen ja turvallinen.

Uudelleenkäytettävät muovimukit take away -kahville

Kun verrattiin mukaan otettavan kahvikupin ympäristövaikutuksia, vertailuun lisättiin paperikuppien lisäksi muovikannet, koska kansi sulkee kupin tiiviisti ja estää tapaturmat. Tutkimus osoitti, että uudelleenkäytettävää muovimukia oli käytettävä vähintään 20 kertaa, jotta sen ilmastovaikutus olisi pienempi kuin paperikupin ja muovikannen.

Jos paperikuppi kierrätetään käytön jälkeen ja/tai sen valmistuksessa käytetään kasvipolyeteenipinnoitetta (PE), muovimukia on käytettävä 32-36 kertaa, jotta sen ilmastovaikutus olisi pienempi kuin paperikupin ja muovikannen.

Kierrätys ja uudet materiaalit pienentävät ilmastovaikutusta

Paperikuppien loppukäsittelyllä on suuri vaikutus niiden hiilidioksidipäästöihin. Kun PE-pinnoitetut kupit kierrätetään täysin, niiden hiilijalanjälkeä voidaan pudottaa 54 %. Euroopassa keskimääräinen kierrätysaste on 36 %. Paperikupeista saatava laadukas kuitu voidaan kierrättää jopa 7 kertaa.

Huhtamaki kehittää myös uusia ratkaisuja, jotta paperikupin ilmastovaikutuksia voidaan vähentää entisestään. "Suhtaudumme intohimolla siihen, että tuotteemme tukevat kestävää kehitystä. Olemme tuoneet markkinoille uuden FutureSmart-paperikupin, joka on valmistettu täysin kasviperäisistä materiaaleista. Kartonki on peräisin PEFC-sertifioiduista, kestävästi hoidetuista metsistä, ja kupin sisäpuoli on pinnoitettu kasvipohjaisella polyeteenillä. Tutkimuksen mukaan tämän tyyppinen, täysin uusiutuvasta materiaalista valmistettu PE-päällysteinen kuppi on paras mahdollinen paperikuppivaihtoehto ilmastonvaikutusten kannalta", Ali kertoo.

Lisätietoja: Taking a closer look at paper cups for coffee

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »