Elintarvikkeet & raaka-aineet
Ravintolat

Paikallinen riista on lähiruokaa parhaimmillaan

artikkelikuva: Paikallinen riista on lähiruokaa parhaimmillaan

Kotimaisen luonnon antimet ja lähiruoka kiinnostavat sekä ravintoloitsijoita että ravintola-asiakkaita. Riistaa valmistaessa sopiva valmistustapa ja oikea kypsyysaste takaavat maukkauden.

LESTIJÄRVELLÄ SIJAITSEVASSA Riistaravintola Pikku Peurassa voi nauttia riistaherkuista tilauksesta. Pikku Peura sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Peuran polun vaellusreitin ja Salamajärven kansallispuiston äärellä.

”Riistaravintola Pikku Peura toimii tilausravintolana Metsähallituksen entisessä luontokeskuksessa. Luonnonläheinen sijainti antoi inspiraatiota menullemme, joka sisältää mahdollisimman paljon kotimaista riistaa sekä paikallisten kalastajien ja lähituottajien antimia”, sanoo Riistaravintola Pikku Peuran ravintolayrittäjä Marja Hakkarainen.

kuva

Hakkaraisen tavoitteena on tuoda luontomatkailu ja luonnonantimet yhteen, ja hän tekee tiivistä yhteistyötä alueen matkailuyrittäjien kanssa. Pikku Peurassa voi järjestää 10–100 hengen tilaisuuksia juhlista kokouksiin. Ravintolatilojen lisäksi riistaravintolan yhteydessä on varattavissa erillinen kokoustila.

”Järjestämme juhlia ja kokouksia, ja meidän kauttamme saa myös ohjelmapalveluja. Lähistöllä on paljon yksityisten ja valtion omistamia metsästysmaita. Järjestämme tarjoiluja paikallisille metsästysseuroille ja vieraileville metsästysryhmille, jotka ovat hankkineet metsästysluvat valtion maille”, Hakkarainen sanoo.

Karhunkäristys on harvinaista herkkua

Pikku Peurassa käytettävä riista hankitaan mahdollisuuksien mukaan paikallisilta metsästysseuroilta. Harvinaisena herkkuna ruokalistalle saadaan silloin tällöin karhunlihaa suoraan metsästäjiltä.

”Metsästysseura vastaa lihan tarkistuksista ja toimittaa lihat pakasteina. Kokonainen karhu on varastoinnin kannalta haastava hankinta, joten olemme paikallisten asukkaiden ja muiden yrittäjien kanssa ostaneet karhunlihaa yhteishankintana”, Hakkarainen kertoo.

Karhu on aina kypsennettävä täysin kypsäksi trikiiniriskin vuoksi. Karhusta Pikku Peurassa valmistuu herkullista käristystä ja paahtopaistia. Karhupaistin voi nauttia myös kylmänä alkuruokana puolukkakastikkeen kanssa.

”Riistaa valmistettaessa lihan kypsyys on tärkeää myös maun kannalta. Naudan paahtopaisti on parhaimmillaan roseena, mutta riista maistuu parhaiten täysin kypsänä. Hauduttamalla riistalihasta saadaan suussa sulavaa”, Hakkarainen sanoo.

Hirvenliha on monipuolinen raaka-aine

Riistalihoista hirvenlihaa on eniten saatavilla, ja Pikku Peuran listalta löytyy hirveä vuoden ympäri. Jonkin verran käytetään myös poroa. Molemmista valmistuu muun muassa käristystä, joista hirvenkäristys on maultaan poronkäristystä pehmeämpää.

”Hirven ulkofilee punaviinikastikkeessa on menumme suosituimpia ruokia ja sopii erittäin hyvin esimerkiksi häihin. Perinteinen hirvikeitto on metsästysseurueiden suosiossa”, sanoo Hakkarainen.

Hirven ja metsäpeuran jauhelihasta valmistetut jauhelihapihvit ja lihapullat maistuvat myös perheen pienimmille. Hirvenlihat hankitaan mahdollisuuksien mukaan paikallisilta metsästysseuroilta.

”Metsäpeuran olemme hankkineet Perhon maaseutuopistosta, jonka teurastamossa opetetaan oikeaoppista riistan käsittelyä”, kertoo Hakkarainen.

kuva

Lintu- ja kalaruoat maistuvat monille

Alkupaloina tarjottavat kyyhkyn rintapalat voi tarjoilla roseena. Kyyhkyn voi valmistaa kypsentämällä nopeasti pannulla ja maustamalla suolalla ja ripauksella pippuria.

”Yksinkertainen valmistustapa tuo kyyhkyn oman maun parhaiten esiin. Myös kyyhkypiirakka on herkullista”, Hakkarainen sanoo.

Riistan lisäksi Pikku Peurassa tarjoillaan läheisen Kivijärven kuhaa, Lestijärven muikkua ja naudanlihaa lähitiloilta. Korvasienikastike sopii kuhan makupariksi.

”Käytämme mahdollisimman paljon lähiruokaa riistan ja villikalojen lisäksi. Vuosien mittaan olemmekin luoneet verkostoja, joiden kautta raaka-aineita ja tuotteita voi kysellä. Lähiruoka kiinnostaa monia ravintolayrittäjiä, ja paikallisten tuotteiden tukkumyynti helpottaisi lähiruoan hyödyntämistä”, Hakkarainen pohtii.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: RIISTARAVINTOLA PIKKU PEURA

kuva
Riistaravintola Pikku Peuran ravintolayrittäjä Marja Hakkarainen kertoo, että riistaa valmistettaessa lihan kypsyys on tärkeää myös maun kannalta. Naudan paahtopaisti on parhaimmillaan roseena, mutta riista maistuu parhaiten täysin kypsänä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »