Sommelierit

Kansainvälisen sommelieryhdistys asi:n hallitukseen ensimmäistä kertaa suomalainen jäsen

artikkelikuva: Kansainvälisen sommelieryhdistys asi:n hallitukseen ensimmäistä kertaa suomalainen jäsen

A.S.I, Association sommelier international järjesti vuotuisen kansainvälisen kokouksensa viime viikonloppuna Bordeauxissa juuri ennen Vinexpon alkua. Vieraita kokoukseen oli saapunut yli 50:stä maasta. Kokouksen tärkein osa oli uuden puheenjohtajan ja hallituksen valinta. Puheenjohtajan valtikka siirtyi argentiinalaiselle Andres Rosbergille, jonka hallituksen varainhoitajan sijaiseksi nimettiin Murusta tuttu sommelier Samuil Angelov.

 A.S.I. on vuonna 1969 perustettu sommelier-yhdistysten kattojärjestö, jonka päätehtävä on edistää ja kehittää sommelierien ammattitaitoa koulutus- sekä kilpailutoiminnan kautta. ASI:n agendalla on myös yhdistää erimaalaiset viiniasiantuntijat ja sommelierit keskenään, ja se on samalla ainoa Kansainvälinen viini- ja viiniköynnöstoimisto OIV:n (L’Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) tunnustama sommelierliitto.

Vaikka ASI:n hallitus on ollut tunnetusti ranskalaispainoitteinen, sai se tällä kertaa uuden nuorekkaan ja varovaisen radikaalin hallituksen. Hallituksen puheenjohtaja Andre Rosberg lupasi läpinäkyvyyttä ja avointa keskustelua, kuinka voisimme kehittää ja parantaa kansainvälisesti viinimestareiden tasoa. Rosbergin agendalla on myös kommunikaation ja tiedon jakamista, sekä dynaamista ja nykyaikaista yhdistystoimintaa. Vaaleissa Rosberg voitti äänin 29-24 vuonna 1989 maailman parhaaksi sommelieriksi kruunatun legendan Serge Dupsin, jonka 40 vuotta kestänyt ura kolmen Michelin-tähden Auberge de L’illissä on vailla vertaa. Rosberg toivoi kuitenkin Dupsin jatkavan ASI:n toiminnassa, sillä herran kokemusta on vaikea löytää toista.

Suomalaisittain jännitys tiivistyi, kun Samuil Angelov nimitettiin ensimmäisenä "ei viiniä tuottavan maan" edustajana hallituksen viralliseksi jäseneksi. Angelov on vuoden 1992 maailman parhaan sommelierin Philippe Faure-Bracin sijainen varainhoidossa ja samalla myös komiteoissa vaikuttava sommelier. ASI:n hallitus koostuu heidän lisäkseen pääsihteeristä, joka on jo vuosia ollut Michèle Aström Chantôme (Marokko), ja sihteerin sijaisesta Michelle Mc Carthystä (Kanada). Tämän lisäksi on kolme varapuheenjohtajaa, jotka edustavat maanosia. Eurooppaa edustaa belgialainen William Wouters, Aasiaa ja Oceaniaa Japanin Saiko Tamura-Soga sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa Ricardo Grellet Chilestä.

"On huikeaa ajatella, kuinka 11 vuotta sitten tapasin ensimmäisen kerran Michèle Chantômin. Olin nuori sommelierin alku, kun kisasin ensimmäistä kertaa EM-kisoissa ja sain positiivista palautetta häneltä - ja nyt istumme vierekkäin ASI:n hallituksessa. Tämä on minulle ja yhdistyksellemme huikea mahdollisuus osoittaa kuinka hyvä ja laaja tietämys Suomessa on viinien osalta, ja samalla kehittää ja luoda meille kansainvälisempää viiniosaamista koko Suomen ravintolamaisemaan." Näin kommentoi Suomen Sommelier Ry:n puheenjohtaja, ravintoloitsija Samuil Angelov.

- Tieto ja Taito luovat Tyylin - Suomen Sommelierit Ry Suomen Sommelierit Ry on tänä vuonna järjestävänä yhdistyksenä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Helsingissä 8.-9.10.2017. Lisätietoja PM-kilpailuista ja Wine Symposiumista www.sommeliers.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »