Kohde-esittelyt
Ravintolat

Kauppakeskuksen ravintolamaailma tarjoaa elämyksiä

artikkelikuva: Kauppakeskuksen ravintolamaailma tarjoaa elämyksiä

Varta vasten nauttimaan
Kello ei ole vielä yhtätoista aamulla, kun Iso Omenan tyylikkäästä Fuku-ravintolasta kuuluu iloista puheensorinaa. Noutopöytä notkuu värikkään sushivalikoiman lisäksi tempurasta, udonnuudelista, misokeitosta ja muista herkuista.

Tämän päivän kauppakeskuksiin ei mennä enää vain ostoksille, vaan myös varta vasten nauttimaan ruuasta ja seurustelemaan. Niihin rakennetaan viihtyisiä ravintolamaailmoja, joiden valikoimasta asiakas voi ruuan lisäksi valita myös oikeanlaisen tunnelman.

Talouselämän koheneminen vaikuttaa suotuisasti ravintoloiden sisustamiseen ja brändin esiintuomiseen. Ravintoloitsijat ovat tällä hetkellä kiinnostuneempia ehostamaan tilojaan ja käyttämään apunaan ulkopuolista suunnittelijaa. Ravintolasisustuksia paljon tehneen Standi People:n suunnittelijan Saku Lumivirran mukaan asiakkaat ovat nyt selvästi innokkaampia kokeilemaan erilaisia ja luovempia ratkaisuja sisustuksissaan. Lumivirran mielestä street foodin eli katuruoan rantautuminen Suomen ravintolakulttuuriin on tuonut rentoutta ja uskallusta myös sisustamiseen.

Ravintolakulttuurin elpymisestä kertoo kauppakeskus Iso Omenan huhtikuinen laajennus M.E.E.T-ravintolamaailmassaan. M.E.E.T tulee sanoista meet, eat, enjoy ja together. Uusissa tiloissa on yli 30 ravintolaa ja kahvilaa, joiden joukossa ovat muun muassa laadukasta aasialaista ruokaa tarjoilevat Momotoko ja Fuku -ravintolat.

Realistinen suunnitelma - sovitunlainen toteutus
Kauppakeskus Iso Omenassa sijaitsevien Momotoko ja Fuku -ravintoloiden tilat suunnitteli Italian Milanosta valmistunut Standin sisustusarkkitehti Sanni Herttuainen (pääsuunnittelija) ja puualan artesaani Saku Lumivirta. Sekä Herttuaisella että Lumivirralla on monen vuoden kokemus julkisten tilojen suunnittelusta. Lumivirralla oli Momotokon ja Fukun suhteen kotikenttäetu, sillä hänet on omien sanojensa mukaan keitetty hyvin monessa aasialaisessa liemessä pitkän ravintolasisustusuransa aikana.

Standin Herttuainen ja Lumivirta ovat yhdessä hyvä tiimi. Molemmat täydentävät taidoillaan ja osaamisellaan toisiaan

"Yhteistyömme tuottaa asiakkaallekin selvästi enemmän ja parempia ratkaisuja", toteaa Herttuainen. Lumivirralla on erinomainen puumateriaalien tuntemus ja tekninen osaaminen muun muassa kalustesuunnittelussa. Herttuaisella on vahva kolmiulotteinen tilan hahmotuskyky ja tarkka visuaalinen silmä.

"Suunnittelun eri vaiheissa kuljen mielikuvissani tiloissa, olen niin sanotusti kärpäsenä katossa. Käytettävyyttä ja toiminnallisuutta täytyy tarkastella monelta eri kantilta", kertoo Herttuainen.

Lumivirran yksi bravuureista on mallinnuskuvien fotorealistinen 3D-renderöinti. Lumivirta ottaa huomioon yksityiskohtaisesti katselukulmat, tekstuurit ja tilan valaistuksen. Fotorealistisuus antaa aidonkaltaisen kuvan tilan tulevasta tunnelmasta ja yksityiskohdista. Mallinnus visualisoi hyvin konkreettisesti sen millainen tilasta ja sisustuksesta on todella tulossa. Oikeanlaisen fiiliksen varmistumisen lisäksi vältytään myös ylimääräisiltä yllätyksiltä ja asiakas saa juuri sen mitä sovittiin. Mallinnuskuvien ohella suunnittelun apuna Standissa käytetään myös virtuaalitodellisuutta (virtual reality). Virtuaalilasien läpi pääsee tutustumaan tilaan ennen kuin ensimmäistäkään lautaa on naulattu seinään tai kalustetta tuotu paikalleen. Tämä mahdollistaa sen, että asiakas voi itse liikkua virtuaalisesti tilassa nähden mikä toimii ja mikä ei. Suunnittelun tässä vaiheessa muutoksien ja kokeilujen tekeminen on helpompaa ja edullisempaa.

Suunnittelun kantavana ideana on ruoka ja ruokakulttuuri
Momotokon sisustuksen kantava idea syntyi siellä tarjoiltavan ruuan ja ruokakulttuurin ympärille. Ravintola tarjoilee japanilaista ramen-nuudelikeittoa, joka nostettiin selkeästi esille ruokailutilan visuaalisuudessa. Tilanjakajiksi ruokailutilan ja seuraavan kerroksen välille asennettiin katosta roikkuvat suuret syömäpuikot nuudeliputouksilla. Ravintolan yläpuolella sijaitsee Finnkinon elokuvateatteri ja tilassa on haasteellisesti 11 metriä korkeutta. Nuudelikatto rajaa tilan luovasti ja tuo haluttua intiimiyttä ravintolaan. Momotokon omistaja Menkki Kam nostaa erityisesti esiin nuudelikaton sen luovan idean ja onnistuneen toteutuksen takia: "Nuudelikatto on todella hieno. Se kertoo hyvin sen, mitä ravintolamme tarjoaa."

Menkin toiveena oli saada tilaan street food -henkeä skandinaavisuudella höystettynä. Tilan materiaalivalinnat tukevat molempia toiveita. Puu tuo tilaan kaivattua skandinaavisuutta ja betoni tuo rouheaa katuravintoloiden tuntua. Kalusteiden graafiset muodot tuovat tilaan modernia ja tyylikästä tunnelmaa.

Fukun laadukas sushibuffet arvoisessaan tilassa
"Olin haltioissani päästessäni suunnittelemaan Iso Omenaan avautuvaa uutta Fukua", kertoo Standin sisustusarkkitehti Sanni Herttuainen ja jatkaa: "Kun tarjoiltava ruoka on laadultaan ja maultaan näin erinomaista, sen ympärille rakennettavan tilan on viestittävä samaa laatu -ja mielikuvaa. Suunnittelu oli siis haastavaa, mutta toisaalta myös antoisaa ja innostavaa. Hyvän ruuan ympärille luotava interiööri ei voi jäädä kakkoseksi maulle."

Fukun aiemmin avatuissa ravintoloissa on käytetty puisia seinäsäleikköjä ja ne haluttiin elementeiksi myös uusiin ravintolatiloihin. Suurin osa Iso Omenan

seinäpinnoista on kuitenkin lasia, joten seinäsäleikön toteuttaminen oli haaste. Asiakkaan toive saatiin kuitenkin hyvin toteutettua, sillä puusäleikkö muotoutui suunnitelmissa kattoelementiksi. Kun puusäleikköön yhdistettiin vielä valaistus, elementti toi tilaan haluttua tyylikkyyttä. Puusäleikkö ikään kuin vie asiakkaan pääsisäänkäynniltä suoraan ruuan luokse.

Ravintolan seinissä on käytetty mukailtua japanilaista ASANOHAkuviota, joka on Japanissa hyvin suosittu perinteinen graafinen elementti. Tilan tuolit, baarituolit sekä valaisimet ovat asiakkaan valitsemia ja kaikki kalustevalinnat myötäilevät jo olemassa olevien Fuku-ravintoloiden kalusteita.

"Uskon, että Iso Omenaan avautuneet Momotoko ja Fuku -ravintolat jäävät mieleen ja makunystyröihin, eivät vain hyvän ruoan, vaan myös erikoisten yksityiskohtien ansiosta", täsmentää Standin Sanni Herttuainen.

Ammattitaidolla ja kokemuksella vältytään ikäviltä yllätyksiltä
Momotokon ja Fukun omistaja Menkki Kam kuuli ravintoloitsijakollegaltaan Standista ja Standin suunnittelijoista. Ulkopuolisen täyden palvelun suunnittelutoimiston käyttäminen oli Menkille uusi asia, mutta näin jälkikäteen valinta osui nappiin.

"Isoin ja huomattavin ero aiempiin ravintolaprojekteihin oli se, ettei matkan varrella tullut yhtään ikävää yllätystä", kertoo Kam. Kokonaisuudessaan projekti eteni jouhevasti, rakentaminen eteni aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti, ja lopputulos vastasi odotuksia. Kun ravintolaa alettiin rakentaa paikan päällä kolmea viikkoa ennen avajaisia, Kam sai keskityttyä omiin työtehtäviinsä ja ruokalistojen suunnitteluun. Siitä Kam antaa ison plussan.

Molempien ravintoloiden toteutukset ovat Kamin mielestä todella onnistuneita ja Kam kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen. Fuku- ravintolan sisustus on saanut Iso Omenan johtoakin myöden kiitosta ja kehuja. Fuku toimii näyttävänä porttina uuteen ravintolamaailmaan sijaitessaan heti ensimmäisenä ravintolana kauppakeskuksen uudella puolella.

Teksti: Hanna Nordstöm / Standi people Oy
Kuvat: Tommy Selin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »