Elintarvikkeet & raaka-aineet
Ravintolat
Maistuva ja terveellinen annos valmistuu laadukkaista raaka-aineista
Terveellisyys, keveys ja annosten muokattavuus kiinnostavat ravintola-asiakkaita yhä enemmän. Kasvisvaihtoehtojen suosio kasvaa edelleen. Laadukkaista raaka-aineista valmistettu maistuva
ruoka houkuttelee valveutuneita asiakkaita.
Terveyttä ja hyvinvointia tukeva ravitsemus syntyy
pitkällä aikavälillä päivittäisistä valinnoista. Terveellisestä ruoasta
puhuttaessa ensimmäinen mielleyhtymä on usein painonhallinta,
mutta terveelliseen ateriaan kuuluu sopivan energiamäärän
lisäksi myös ravinto- ja kivennäisaineiden tasapaino.
Asiakkaiden tietoisuus ruoan terveellisyydestä on kasvanut
2000-luvulla, ja terveys sekä terveelliset ruokailutottumukset
ovat kiinteä osa yhä useamman elämää. Nautinnon ja elämyksen
lisäksi ravintolaruoalta halutaan korkealuokkaisia ja
ravinteikkaita raaka-aineita.
Maistuvan ja terveellisen aterian perusta ovat tuoreet
ja laadukkaat raaka-aineet. Ravintola-annoksessa olisi hyvä
olla runsaasti kasviksia ja juureksia, mutta vain vähän vehnää
ja valkoista sokeria, sanoo ravintoloitsija Markus Pajunen
Purebitestä.
Purebite on tamperelainen perheyritys. Ravintolan omistajat
Markus Pajunen ja May Pansod haluavat tarjota asiakkaille
maukasta, kevyttä ja terveellistä ruokaa.
Olen itse hyvin liikunnallinen ja käyn usein ulkona syömässä.
Tampereella 2010-luvun alun lounastarjonnassa oli
mielestäni turhan niukasti terveellistä ja maukasta ruokaa tarjoavia
paikkoja. Olin jo pidemmän aikaa haaveillut ravintolan
perustamisesta, joten päätimme perustaa Purebiten vastaamaan
tähän tarpeeseen vuonna 2014, Pajunen kertoo.
Thaimaasta kotoisin oleva Pansod vastaa Purebiten menun
suunnittelusta, joten menussa näkyvät thaimaalaiset vaikutteet.
Pajunen puolestaan palvelee asiakkaita salin puolella.
Ravitsemuksella terveyttä
Ruokavalio, jossa on runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa
sekä niukasti kasviksia ja hedelmiä ei tutkitusti ole hyväksi terveydelle.
Suola nostaa verenpainetta lisäten aivoverenvuodon
riskiä ja tyydyttyneet rasvat kohottavat sekä kokonaiskolesterolia
ja haitallista LDL-kolesterolia.
Kasvikset ja hedelmät keventävät ateriaa sekä sisältävät
runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita kuten ravintokuitua, vitamiineja
ja kivennäisaineita. Kasvisten runsas määrä ruokavaliossa
pienentää sairastavuusriskiä sydän- ja verisuonitauteihin,
syöpä- ja munuaistauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.
Mikäli lounasravintolan tarjonta pohjautuu eineksiin,
annosten ravitsemuksellinen sisältö ei välttämättä ole paras
mahdollinen. Tämän vuoksi me Purebitessa teemme itse alusta
saakka kaiken kastikkeita ja marinadeja myöten. À la carte
-annosten lisäksi tarjoilemme myös lounaan lautasannoksina.
Buffet ei ole meidän juttumme, Pajunen kertoo.
Thaimaalaisessa keittiössä käytetään runsaasti kasviksia ja
juureksia ruoan valmistuksessa. Maistuvuus syntyy tulisuuden,
happamuuden ja makeuden tasapainosta. Lähiruokaa suosimalla
raaka-aineet ovat tuoreita ja niiden alkuperä on tiedossa.
Käytämme mahdollisimman paljon lähiruokaa ja kotimaisia
raaka-aineita. Kasviksissa kotimaisuusaste on korkealla,
samoin lihat ovat kotimaisia. Haemme myös lihoja, juustoja ja
muita tuotteita Kauppahallista ja paikallisilta tuottajilta. Juomapuolella
käytämme lähimaiden tuotteita, sanoo Pajunen.
Tiedostavat ja valveutuneet asiakkaat ovat kiinnostuneita
raaka-aineiden alkuperästä ja puhtaudesta, ja lähiruoka
kiinnostaa monia. Ravintolassa prosessoimattomista raakaaineista
valmistetut annokset ovat ravinteikkaita.
Makumieltymykset muuttuvat
Terveellisyys ja keventäminen on ollut nousevana ilmiönä jo
pidempään, ja asiakkaiden makumieltymyksetkin ovat alkaneet
muuttua sen mukaisesti. Raikkaus ja ruoan rouhea suutuntuma
miellyttävät sokerisuutta ja rasvaisuutta enemmän.
Terveellinen, maistuva ruoka on ravintolalle kilpailuvaltti.
Erilaisten ruokavalioiden huomioiminen ruokalistalla varmistaa
asiakkaiden tyytyväisyyden. Asiakkaiden muuttuvien toiveiden
huomiointi vaatii ennakointia ja aktiivista keskustelujen
seuraamista.
Asiakkaiden kuunteleminen on tärkeää, mutta jokaiseen
trendiin ei kannata kiirehtiä mukaan. Meillä on paljon kantaasiakkaita,
jotka eivät kaipaa radikaaleja muutoksia. Toimivaa
menua voi uudistaa myös pienillä muutoksilla ja annosten
tuunaamisella. Tänä keväänä uudistamme menumme salaatteja ja alkupaloja sekä tuomme tarjolle uusia pikkupurtavia
vaikkapa terassilla nautittaviksi, Pajunen kertoo.
Menun suunnittelussa kannattaa pohtia annosten mukautettavuutta
erilaisiin tilanteisiin. Ravintola-asiakkaat kaipaavat
vaihtoehtoja lihalle, kalalle ja maitotuotteille, ja vähärasvaisuuden
ja keveyden lisäksi kysyntää on gluteenittomille ja
vähähiilihydraattisille vaihtoehdoille. Erilaisia kasvisruokavalioita
noudattavia on yhä enemmän, ja kasvisvaihtoehtojen
suosio on kasvanut myös sekasyöjien keskuudessa.
Meillä koko ruokalistan saa halutessaan vegaanisena.
Lisäksi ruokamme ovat vehnättömiä ja gluteenittomia,
Pajunen
sanoo.
Nuoret sukupolvet kaipaavat yksilöllisiä ratkaisuja ja muokattavuutta
aiempaa enemmän. Esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa
peruna- tai pastalisuke salaattiin tai höyrytettyihin kasviksiin
keventää annosta ja tarjoaa asiakkaille enemmän
valinnanvaraa,
samaten mahdollisuus tilata kastikkeet annoksesta
erillään.
Makeutta hedelmistä
Purebiten jälkiruoat on toteutettu ilman vehnää ja valkoista
sokeria. Pansodin reseptillä valmistuva kookosjäätelö on
ollut listalla alusta saakka. Kookoskermapohjainen jäätelö
makeutetaan kookossokerilla, jonka glykeeminen indeksi on
valkoista sokeria matalampi. Näin verensokeri ei kohoa yhtä
voimakkaasti kuin valkoista sokeria nauttiessa. Lisäksi kookossokeri
antaa karamellimaisen maun ja sisältää kivennäisaineita.
Kookosjäätelömme on gluteenitonta ja maidotonta ja
sopii siten moniin ruokavalioihin, Pajunen lisää.
Menuun voi sisällyttää lisäksi hedelmiä ja smoothieita,
joita keveyttä kaipaavat voivat tilata leivonnaisten tai muiden
makeiden sijasta. Smoothiet toimivat myös välipalana kiireisille.
Purebiten smoothieihin voi valita lisäksi kananmunanvalkuaista
tai pähkinöitä. Näin annokseen saadaan proteiineja
ja smoothie pitää nälkää loitolla pidempään. Hedelmien,
kasvisten, proteiinien ja hyvien rasvojen yhdistelmä antaa
energiaa eikä väsytä raskaamman aterian tapaan.
Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Pexels
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valtioneuvoston
selvitys- ja tutkimustoiminta.