Työasut & jalkineet

Älyvaatteet ja smart-materiaalit ovat ammattikeittiön lähitulevaisuutta

artikkelikuva: Älyvaatteet ja smart-materiaalit ovat ammattikeittiön lähitulevaisuutta

Kuva: Pixabay


Ammattikeittiön haastavissa työskentelyolosuhteissa työvaatteelta vaaditaan kestävyyttä ja turvallisuutta. Työvaatteen on kestettävä käyttöä ja useita laitospesukertoja sekä oltava miellyttävä käytössä. Vaatteen hygieenisyyttä voidaan parantaa antimikrobisella käsittelyllä. Älyvaatteet puolestaan tarkkailevat käyttäjänsä hyvinvointia.

”Lähdimme vuonna 2008 tutkimaan terveydenhoitoalan vaatetusta ja havaitsimme, että työvaatteet oli pääsääntöisesti tehty joustamattomista materiaaleista. Aloimme tuoda maahan elastaania sisältävästä materiaalista tehtyjä työvaatteita, mutta ne eivät kestäneet laitospesuja. Näin innostuimme suunnittelemaan omia materiaaleja ja mallistoja”, kertoo Medantan tuotanto- ja muotoilujohtaja Taina Steiner.

Terveydenhoitoalalta Medantan toimintaa laajennettiin ravintola-alalle. Materiaalien kehittämisessä tärkeinä kriteereinä ovat olleet alusta saakka kestävyys, pestävyys ja rypistymättömyys, jonka ansiosta asuja ei tarvitse viikata. Näin työasujen kuljettaminen ja varastointi sujuvat helpommin. Elintarvikealalla työvaatteen on oltava turvallinen, hygieeninen ja joustava sekä tuettava ammatti-identiteettiä ja uskottavuutta. Lisäksi vaatteen on oltava mukava päällä, hengittävä ja näytettävä hyvältä.

”Keittiötyöhön suunnitellussa Chef-mallistossamme keskeisenä innovaationa on antibakteerinen hopeaionikäsittely, jonka ansiosta bakteerit eivät kasva ja lisäänny tekstiilin pinnalla. Käsittely kestää laitospesut”, Steiner kertoo.

Käsittelyn kehittämisessä on ollut mukana Medantalle työskentelevä italialainen tekstiili-insinööri ja tekstiilialan edelläkävijä Matteo Vallarsa. Hopeaionikäsittely estää happea kuljettavien entsyymien toimintaa, mikä hidastaa bakteerien kasvua sekä inaktivoi rikkiä sisältäviä proteiineja ja estää siten pahanhajuisten bakteerien kasvua, jolloin työvaate pysyy hygieenisenä ja hajuttomana. Metropolia Ammattikorkeakoulussa tehdyissä laboratorioanalytiikan testauksissa Medanta Flex -kankaan antimikrobinen käsittely vähensi Staphylococcus aureus -bakteerin kasvua 99,8 prosenttia.

”Antimikrobinen käsittely parantaa vaatteen hygieenisyyttä. Työvaatteiden lisäksi olemme hyödyntäneet antibakteerista käsittelyä koronan myötä markkinoille tuoduissa kankaisissa kasvomaskeissa. Maskien materiaaliksi valitsimme mikrokuitupolyesterin, joka on kankaana joustava ja tiivis, ja estää pisaroiden läpäisyä puuvillaa tehokkaammin”, sanoo Steiner.

Asiakkaat ovat ottaneet maskin vastaan hyvin. Maski on miellyttävä käyttää sekä helppo pukea ja riisua, sen kanssa on helppoa hengittää eikä se läpäise helposti pisaroita. Vähäeleisen tyylikäs design sopii niin keittiöön kuin ravintolasaliinkin.

kuva
Kuva: Pixabay

Älyvaatteet tukevat hyvinvointia

Ammattikeittiöiden ja ravintoloiden tarpeisiin suunnitellun Chef-malliston materiaalien tuotekehitys on jatkuvaa. Tällä hetkellä Medanta kehittää yhdessä Movesense-anturiteknologian luoneen Suunnon kanssa älykkäitä työvaatteita, jotka parantavat turvallisuutta, hyvinvointia ja työssä viihtymistä.

”Ammattikeittiöissä työskentely on hektistä, ja ympäristön lämpötila saattaa nousta korkeaksi, mikä on haaste sekä työturvallisuudelle että koetulle hyvinvoinnille. Lämpökuormitusta olisi hyvä pystyä tarkkailemaan. Tähän haasteeseen me haluamme vastata älykkäillä työvaatteilla, joita on jo pilotoitu muutaman ravintolan kanssa. Älyvaatteen avulla työnantaja voi tukea työntekijän hyvinvointia ja jaksamista mittaamalla työntekijän kehon lämpötilaa sekä ympäristön olosuhteita”, kertoo Steiner.

Kehon ja ympäristön lämpötila sekä käyttäjän liike ja syke kertovat reaaliaikaisesti, koska olisi tarvetta tauolle. Älykkäät vaatteet eivät ole vielä ammattikeittiöiden arkea, mutta älyvaatteet tulevat osaksi arkea todennäköisesti jo lähitulevaisuudessa.

Kontaktilämpöanturit on ommeltu takkeihin kiinni, ja tiedonsiirrosta huolehtiva irrotettava radiolaite kiinnitetään nepparilla. Sensoriteknologiaa kehittävällä Suunnolla on alalla pitkä kokemus, ja vaatteisiin liitettävää mittausteknologiaa on hyödynnetty aiemmin urheiluvaatteissa.

Ammattikeittiöiden älykkäiden työasujen tuotekehityksessä on panostettu myös anturien pesunkestävyyteen, sillä työvaatteen on kestettävä teollisessa pesuprosessissa ilman aikaa vievää anturien irrottamista ja kiinnittämistä takaisin paikoilleen. Laitospesun kestävyyttä testataan Medantan pesulassa Jämsässä.

työvaatteet, medanta
Keittiötyöhön suunnitellussa Medantan Chef-mallistossa keskeisenä innovaationa on antibakteerinen hopeaionikäsittely, jonka ansiosta bakteerit eivät kasva ja lisäänny tekstiilin pinnalla.
Kuva: Medanta Oy

Ympäristövastuullisia materiaaleja

”Älyvaatteiden lisäksi kehitämme parhaillaan uusia Smart 3D -materiaaleja, joissa ei käytetä lainkaan puuvillaa. Meillä on kehitteillä neljä materiaalia. Ammattikeittiöiden olosuhteisiin tarkoitetut materiaalit ovat iholla viileitä ja auttavat kehon lämmönsäätelyssä. Lisäksi materiaalit ovat hyvin hengittäviä ja päästävät kosteutta haihtumaan iholta, mikä helpottaa keittiötyöskentelyä”, Steiner kertoo.

Uusien materiaalien kehityksessä huomioidaan ennen kaikkea kestävyys ja käytettävyys. Työvaatteessa käytetäänkin pääsääntöisesti korkealaatuisempia materiaaleja kuin muotivaatteissa. Lisäksi desgnissa kiinnitetään huomiota käyttötarkoitukseen.

”Vaatteessa ei saa olla ylimääräisiä läppiä tai remmejä, jotka voivat tarttua johonkin kiinni. Joustavista materiaaleista valmistetut vaatteet voidaan tehdä vartalonmyötäisiksi, jolloin vaatteen liepeet eivät ole tiellä tai tartu mihinkään”, sanoo Steiner.

Medantan tavoitteena on korvata materiaaleistaan puuvilla täysin muilla kuiduilla. Smart-materiaaleissa käytetään pitkälle kehitettyjä smart-polyesteriä ja -polyamidia. Puuvillalle on kehitteillä useita vaihtoehtoisia kuituja, kuten hamppu-, juutti-, kahvi- ja selluloosakuidut.

”Osa kehitteillä olevista kuiduista on vasta alkuvaiheessa, mutta uskon, että tulevaisuudessa muut materiaalit korvaavat puuvillan. Puuvillan tuotannossa on tällä hetkellä sekä ympäristöongelmia että yhteiskunnallisia ongelmia”, Steiner sanoo.

Puuvillan viljelyssä käytetään haitallisia torjunta-aineita ja muita kemikaaleja, jotka aiheuttavat haittaa sekä puuvillan tuotantoketjun eri vaiheissa työskenteleville ihmisille että paikallisille ekosysteemeille. Lisäksi puuvillan viljely köyhdyttää maaperää ja aiheuttaa ravinteiden valumista pois pelloilta kasteluveden mukana. Medantan käyttämä puuvilla on tuotettu vastuullisesti Better Cotton -standardien mukaisesti. Materiaalivalintojen lisäksi Medanta tekee ympäristövastuullisia valintoja kuljetuksessa ja kierrätyksessä.

”Tällä hetkellä kuljetamme materiaalejamme ja raaka-aineitamme pääasiassa rautateitse, sillä se on ekologisin vaihtoehto. Huolehdimme myös myymiemme käytöstä poistettavien vaatteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Tällä hetkellä neuvottelemme eurooppalaisten yritysten kanssa käytöstä poistettujen vaatteiden kierrättämisestä takaisin kuiduksi”, Steiner kertoo.

Teksti: Merja Maukonen

kuva
Kuva: Pixabay

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »