Puhtaanapito & hygienia
Koronaepidemia jatkuu, miten ravintola pidetään puhtaana?
Kuva: Pixabay
Ravintola- ja ruokailutilojen siisteyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota korona-aikana, johon normaalin ylläpitosiivouksen lisäksi auttaa tehostettu ylläpitosiivous. Hygieenisyys on huomioitava myös kattauksissa. Jokaiselle ruokailijalle on parempi tuoda omat aterimet pöytään kuin antaa heidän valita omansa pöydällä olevasta purkista. Lisäksi henkilöstö kannattaa erikseen kouluttaa toimimaan
hygieenisesti poikkeusoloissa.
Peruspuhdistuksen lisäksi kosketuspinnat, kuten
WC-tilojen ovenkahvat, hanat ja annostelijat desinfioidaan
huolella. Samoin puhdistetaan myös tuolin selkämykset, kaiteet,
valokatkaisijat, pöytäpinnat ja asiakaspalvelutiskit. Kannattaa
varmistaa, että siivooja desinfioi kosketuspinnat säännöllisesti.
Samoin kannattaa myös varmistaa saippuan ja käsidesinfiointiaineen
riittävyys kaikille.
Hygieenisyys huomioitava kattauksissa
Hygieenisyys on huomioitava myös kattauksissa. Jokaiselle
ruokailijalle on parempi tuoda omat aterimet pöytään kuin
antaa heidän valita omansa pöydällä olevasta purkista. Pöytäpinnat
on hyvä pitää tyhjinä ja kaikki ylimääräiset tavarat
on hyvä jättää odottamaan pandemian väistymistä, jotta pöydät
on mahdollisimman helppo pyyhkiä puhtaaksi ruokailijoiden
välissä. Mitä tyhjempi pöytä, sitä helpompi se on pyyhkiä
puhtaaksi.
Kannattaa muistaa, että palvelutiskien pystypinta ja pöydän
reunat ovat usein likaisempia kuin itse pöytäpinta ja niiden
puhtaanapitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Myös
keittiötilojen siivousta on tehostettava koronan aikana.
Lisäksi henkilöstö kannattaa erikseen kouluttaa toimimaan
hygieenisesti poikkeusoloissa. Näin epidemian leviäminen
ei ole ainakaan tiedon puutteesta kiinni. Ohjeistuksen avulla
pidetään huolta siitä, että kaikki tietävät miten toimia. Tähän
auttavat viranomaisten hygieniaohjeet sekä yskimis- ja aivastusohjeet
ravintolan WC-tiloissa ja käsienpesupisteiden läheisyydessä.
Koronaviruksen aikana hygienian lisäksi on huolehdittava
myös turvaväleistä.
Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä
ja saippualla on työntekijälle erityisen tärkeää. Koskettelua
kasvojen alueelle on vältettävä. Kädet on pestävä myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen. Elintarvikkeisiin,
ruoan valmistusvälineisiin ja tarjoiluastioihin kosketaan
vain puhtain, tervein käsin.
Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin
vain vähäiset. Mahdollinen sijaistyövoima on myös perehdytettävä
hygieenisiin työtapoihin. Työntekijöiden terveydentilaan
liittyvästä ohjeistuksesta vastaa työterveydenhuolto.
Näin ravintola desinfioidaan koronavirustartunnan jälkeen
Jos ravintolassa käyneen henkilön todetaan saaneen koronavirustartunnan,
on riittävä desinfiointi erittäin tärkeää.
Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen
ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen
puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä
siivousvälineitä kuten siivousliinoja.
Kuva: Pexels
Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen heikosti
emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään
kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien eriteja
roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee
imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen
käyttöä.
Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella
vetyperoksidipitoisella tai klooripitoisella desinfektioaineella.
WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla
klooripitoisuudella. Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia
ja vaikutusaikoja tulee noudattaa.
Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin,
joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan.
Pyyhkeet ja muut tekstiilit pestään ensisijaisesti 60–90 asteen
pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa,
on käytettävä desinfioivaa pesuainetta.
WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää
aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa. WC:n siivousohjeessa
on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen
ja wc-pöntön pesussa roiskuu pieniä pisaroita.
WC:n siivouksessa on käytettävä koko ajan kertakäyttöisiä
suojakäsineitä. Jos on saatavilla pitkävartisia kertakäyttökäsineitä,
niin kannattaa käyttää niitä. Jos pitkävartisia kertakäyttökäsineitä
ei ole saatavilla WC-pöntön pesun ajaksi, laitetaan
kertakäyttökäsineiden päälle pitkävartiset suojakäsineet,
jotka puhdistetaan käytön jälkeen desinfiointiaineella.
Aluehallintovirastojen valtakunnallinen koronainfo neuvoo ravintoloihin liittyvissä kysymyksissä:
koronainfo@avi.fi, puhelinnumero: 0295 016 666,
ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16
Teksti: Esa Pesonen