Elintarvikkeet & raaka-aineet

Leivonnaispakasteet helpottavat ammattikeittiöiden arkea

artikkelikuva: Leivonnaispakasteet helpottavat ammattikeittiöiden arkea

Leivonnaispakasteista uunituoreet leipomotuotteet valmistuvat nopeasti, ja samalla hävikin hallinta helpottuu. Ammattikeittiöiden käyttöön on tarjolla laaja valikoima erilaisia leivonnaispakastetuotteita raaoista nostattamattomista taikinoista sulattamisen jälkeen tarjottaviin tuotteisiin.

”ERI TYYPPISIÄ tuotteita yhdistelemällä syntyy omaan liiketoimintaan sopiva kokonaisuus. Taikinatuotteista ja paistovalmiista tuotteista saadaan uunituoreita ja tuoksuvia leipomotuotteita, ja sulattaen valmiit tuotteet vapauttavat uuniaikaa”, sanoo keittiömestari Marko Hirvonen Lantmännen Unibakelta.

Hirvonen työskentelee Lantmännen Unibaken keittiömestarina, asiakaskoulutusten, reseptiikan, tuotekehityksen ja tapahtumien parissa. Tuotekehityksessä luodaan makumaailmoja reseptiikkaan ja ideoidaan uusia tuotteita joko nykyisistä tuotteista tuunaten tai kehittäen uusia. Erityisruokavaliot kiinnostavat nykypäivän kuluttajia, ja leivonnaispakasteissa onkin tarjolla laaja vegaaninen valikoima. Tuotteita on saatavilla myös gluteenittomina.

”Leipomoissamme on huomioitu erityisruokavaliot ja ruokaaineallergiat huolehtimalla allergeenivapaista linjoista, ja suurin osa tuotteistamme on laktoosittomia”, sanoo Hirvonen.

Tuoreen leivän tuoksua

Raaoista nostattamattomista taikinapakasteista voi sulattamisen jälkeen muotoilla ja paistaa haluamiaan leipomotuotteita. Nostattamattomat leipä- ja pullataikinapakasteet säästävät pakastetilaa. Vastapaistetun leivän tuoksu ja persoonallinen valikoima houkuttelevat asiakkaita, ja taikinapakasteista leivotut leivät ovat tasalaatuisia.

”Leipien ja sämpylöiden muotoilussa vain taivas on rajana. Lisäksi eri taikinoita yhdistelemällä saa lisää vaihtelua ja monipuolisuutta leipäpöytään”, kuvailee Hirvonen.

Pakastetut taikinat voidaan sulattaa ja nostattaa erilaisin työtavoin. Seuraavan päivän lounaalle leivät valmistuvat sulattamalla taikinaa yön yli kylmiössä, muotoilemalla aamulla ja nostattamalla vielä huoneenlämmössä ennen paistoa. Saman päivän aikana valmista syntyy sulattamalla ja nostattamalla taikina huoneenlämmössä. Mikäli aamut ovat kiireisiä esimerkiksi aamiaistarjoilun vuoksi, voidaan taikina sulattaa ja muotoilla edellisenä iltana, nostattaa yön yli kylmiössä ja paistaa seuraavana päivänä.

”Samaa leipää voidaan hyödyntää eri tavoin. Esimerkiksi kokoustarjoiluja varten leipä voidaan leikata pienemmiksi viipaleiksi kuin vitriinituotteena myytävä täytetty leipä, ja sama leipä sopii kokonaisena tai valmiiksi siivutettuna lounaspöytään. Mikäli liikeideaan kuuluu tuotteiden myyminen asiakkaalle mukaan, voidaan sama leipä pakata ja myydä mukaan kotiin”, Hirvonen kertoo.

Valmiiksi nostatetut raakataikinat nopeuttavat leivontaa. Esimerkiksi pullataikinaa voidaan tuunata erilaisilla täytteillä ja muokata haluttuun muotoon ennen paistoa.

Lantmännen Unibaken, Marko Hirvonen
Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvonen sanoo, että erityisesti suuret henkilöstöravintolat ja julkisen puolen keittiöt hyötyvät sulattaen valmiista tuotteista. Kun leivän kierto on nopeaa, voidaan sulattaen valmiit tuotteet varastoida suoraan kylmiöön, jossa ne säilyvät muutaman päivän eivätkä vie tilaa pakastimesta.

Leipomotuotteita nopeasti tarjolle

Paistovalmiilla tuotteilla saadaan tarjolle nopeasti tuoreita ja lämpimiä leipomotuotteita. Tällöin leipomossa viittä vaille valmiiksi paistetut tuotteet tuoreutetaan lopuksi ennen tarjoilua.

”Paikan päällä paistettaviin leipiin saadaan lämpöä, kuorta ja rapeutta. Lämmintä ja tuoretta leipää saadaan tarjolle noin kymmenessä minuutissa suoraan pakastimesta otettuna. Osan paistovalmiista tuotteista voi tarjoilla myös sulatettuna, jolloin pinta jää pehmeämmäksi”, kertoo Hirvonen

Sulattaen valmiit leivät ja makeat leivonnaiset säästävät uuniaikaa muille ruoille. Tuotteiden käyttö ja tarjoilu on nopeaa ja helppoa, eikä vaarana ole tuotteiden palaminen uunissa.

”Erityisesti suuret henkilöstöravintolat ja julkisen puolen keittiöt hyötyvät sulattaen valmiista tuotteista. Kun leivän kierto on nopeaa, voidaan sulattaen valmiit tuotteet varastoida suoraan kylmiöön, jossa ne säilyvät muutaman päivän eivätkä vie tilaa pakastimesta”, Hirvonen sanoo.

Koulutus varmistaa osaamisen

Lantmännen Unibake tarjoaa asiakkailleen koulutuksia, joissa tutustutaan kattavasti leivonnaispakasteiden käyttämiseen ja tuunaamiseen.

”Me olemme asiakkaidemme tukena taikinaleivonnassa, oikeanlaisessa paistamisessa, tuotteiden tuunaamisessa ja tuottavassa vitriinimyynnissä. Koulutuksia voidaan järjestää joko asiakkaan tiloissa tai koekeittiöllämme Pajalla, Helsingin Salmisaaressa”, kertoo Hirvonen.

Täytettyjen leipien koulutuksissa käydään läpi erilaisten leipien ja täytteiden tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi leivän muodolla ja leipää vaihtelemalla voidaan vaikuttaa vitriinin ulkonäköön.

”Täytetyissä leivissä perinteiset kinkku-juusto, juusto ja meetvursti ovat suosittuja ja myyvät hyvin läpi Suomen. Näiden suosikkien rinnalle voi nostaa erilaisia makuyhdistelmiä erityisruokavaliot huomioiden. Olemme kehittäneet useita maistuvia reseptejä, joilla luodaan vaihtelua leipävitriiniin”, Hirvonen sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
>Kuvat: Lantmännen Unibaken

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »