Projektiesittelyt (vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Tunnelmallinen boutiquehotelli U14

artikkelikuva: Tunnelmallinen boutiquehotelli U14

Helsingin Kaartinkaupunkiin heinäkuussa avatun hotellin suunnittelussa kaikki palaset loksahtivat kohdalleen. Perheomisteinen Hotel U14 sijaitsee Unioninkadun ja Eteläisen makasiinikadun kulmassa entisessä toimistorakennuksessa, aivan ydinkeskustan palveluiden äärellä.

Kohdetiedot: Hotel U14

Tilaaja: Barings Real Estate Advisers Europe ja Unioninkatu 14 Oy
Rakennuttaja: Barings Real Estate Advisers Europe
Arkkitehtisuunnittelu: Jaakko Puro Oy
Sisustusarkkitehtisuunnittelu: Puroplan Oy
Rakennesuunnittelu: Stockwise Oy
Rakennuttajakonsultti: Sweco Oy
Urakointi: Peab Oy

Helsingin kaartinkaupunkiin heinäkuussa avatun hotellin suunnittelussa kaikki palaset loksahtivat kohdalleen. Perheomisteinen Hotel U14 sijaitsee Unioninkadun ja Eteläisen makasiinikadun kulmassa entisessä toimistorakennuksessa, aivan ydinkeskustan palveluiden äärellä.

”Rakennus määritti paljon tilakonseptin suunnittelua”, kertoo yrittäjä Roni Saari. ”Tärkeää ovat mittasuhteet: huonekorkeudet, ikkunajärjestys, käytävät”, Saari kuvailee. ”Katutaso oli aikaisemmin parkkitilaa, joka pystyttiin tekemään kokonaan uudelleen ja siitä saatiin juuri sellainen, kun haluttiin. Rakennuksesta näki, että siinä on edellytykset tehdä hyvä lopputulos”.

kuva

Hotel U14 on saman tiiviin työryhmän käsialaa kuin esimerkiksi Fabianinkadulle vuonna 2016 valmistunut Hotel F6 sekä neljä muuta perheyhtiön aiemmin toteuttamaa hotellia.

”Teemme niin hyviä hotelleja, joissa voisimme asua itsekin”, sanoo Saari.

Modernin ja tunnelmallisen boutiquehotellin sisäarkkitehtuurissa on käytetty paljon laadukkaita materiaaleja, tekstiilejä ja tapetteja. Roni Saaren mukaan on tietoinen valinta panostaa viihtyisyyteen kuten esimerkiksi hyvään sänkyyn, toimivaan kylpyhuoneeseen tai tavallista runsaampiin verhoihin, ”Ajatuksena on, että sisustuksessa on käytetty sellaisia asioita, joita ihmiset voisivat haluta kotiinsakin”, muotoilee Saari. ”On tärkeää, että hotelli miellyttää myös omaa silmää”.

Toimistorakennuksesta hotelliksi

Hotellin näyttävä sisäänkäynti, vastaanottoaula, ravintola ja baari sijaitsevat entisen pysäköintihallin paikalla katutasossa. Kokoustilat, kuntosali ja sauna ovat alimmassa kerroksessa vanhojen toimistotilojen paikalla. Seitsemän kerroksissa hotellissa on yhteensä 117 huonetta.

”Yläkertaan rakennettiin kokonaan uusi hotellikerros entisten saunatilojen paikalle”, kertoo hankkeen pääsuunnittelusta ja koko toteutuksesta vastannut Puroplan Oy:n toimitusjohtaja, sisustusarkkitehti Jaakko Puro. ”Ylimpään kerrokseen saatiin korkeita huoneita, joissa on yli kolme metriä korkeat ikkunat ja merellinen näköala”, Puro kertoo.

Olemassa olevan rakennuksen muuntaminen kokonaan toiseen käyttötarkoitukseen on isotöinen ja vaativa prosessi, mikä ei aina ole täysin mutkatonta. Arkkitehti Kurt Simbergin suunnittelema toimistorakennus on valmistunut vuonna 1969 ja sitä on kunnostettu myöhemmin 2000-luvulla. ”Ensimmäisen kerroksen 1 500 m²:n muuttaminen kylmästä tilasta lämpimäksi vaati asemakaavamuutoksen”, kertoo Puro. ”Pysäköintikansi oli kalteva ja tasoeron muutos vaati paljon järjestelyitä, jotta rakennuksen kulmaan saatiin sisäänkäynti”.

Muutoshankkeen yhteydessä L-kirjaimen mallisen rakennuksen kainaloon oli mahdollista toteuttaa myös viihtyisä sisäpiha, josta on suora kulkuyhteys kolmeen hotellihuoneeseen.

”Tavoitteena oli niin mielenkiintoinen ja itsessään houkutteleva hotelli, että sen myötä koko ympäristö vilkastuu”, Puro sanoo.

Sisustuksessa on käytetty sellaisia asioita, joita ihmiset voisivat haluta kotiinsakin.

kuva

Rohkeaa ja rehevää

Valoisassa ja raikkaassa vastaanottotilassa on käytetty paljon lämpimän tammen sävyisiä puupintoja, lattiat ovat kivipintaista laattaa. Tilan peräseinällä on erikoinen suuri kello, joka pysäyttää asiakkaat. ”Sisustuksen täytyy sisältää yllätyksellisyyttä; rohkeita asioita niin, että niistä halutaan kertoa kaikille, mieluummin rehevää kuin minimalistista”, Jaakko Puro visioi.

Kolmeen osaan jakautuva ravintola Version on hahmotettavissa koko tilana, mutta moniosaisuus tekee siitä Puron mielestä hauskemman: ”Kaikki on mietitty, mutta ei yritetä hallita asioita liikaa. Täällä on vapaus lentää laajemmin”.

Baariosio on lasiseinillä avattavissa aulatilaan ja ravintolaan, josta on myös näkymät sympaattiselle sisäpihalle. Ravintolan sydän on viimeisen päälle nykyaikaisella tekniikalla varusteltu avokeittiö. Tiloissa on käytetty runsaasti puuta; palokestävän levyn päälle asennettua viilua ja värejä sekä lattioissa toistuu tähtikuvio, mikä näkyy eri puolilla hotellia. Tunnelma on juuri niin kuin suunnittelija on ajatellutkin: lämminhenkinen, värikylläinen ja hersyvän viihtyisä.

kuva

”Sisustuksessa voi nähdä Afrikkaa tai Kaliforniaa”, Puro sanoo.

”Tiloissa saa oleilla ja olla, ei tarvitse niin tarkasti määritellä. Työskentely ja vapaa-aika voivat sekoittua täällä”.

kuva

Hyväntuulinen ja älykäs hotellihuone

Hotellihuoneiden sisustuksessa jatkuu sama hyväntuulisuus kuin ensimmäisen kerroksen julkisella vyöhykkeellä. Esineissä ja kuoseissa esiintyy eläinteema, joka jättää hymyn huulille niin lapsille kuin aikuisille. ”Olen ollut Intiassa tekemässä hankintoja ja teettänyt muun muassa itse suunnittelemiani valaisimia”, kertoo Jaakko Puro.

Yksilöllinen ajattelu välittyy myös kerrosten käytävillä, joiden varrella on persoonallisia peilitauluja ja sisustusarkkitehdin varta vasten suunnittelemat, messinkitangosta taivutetut opasteet. ”Käytävän ei tarvitse olla vain tylsä putki, herätellään tunteita myös sillä matkalla”, Puro luonnehtii ja jatkaa: ”kaikissa perheyhtiön hotelleissa on aina aitoa taidetta seinillä, niin aulatiloissa kuin huoneissa”.

kuva

Tiloista huokuukin, että sama työryhmä on toiminut pitkään yhdessä ja uusi hotelli on kuin hiottu timantti. ”Minun mielestäni hotelli itsessään kasvattaa tarinan, eikä toisinpäin”.

Tarkkaan mietityn ympäristön lisäksi modernit älyjärjestelmät tekevät hotelliasiakkaille vierailusta entistä helpompaa. Nykyisin on mahdollista tallentaa muistiin omat sähkö- ja valosäädöt seuraavaa kertaa varten, esimerkiksi sopiva vedenlämpö suihkussa tai valojen hallinta sängystä käsin. Avainkorttiakaan ei enää tarvita, koska älykäs hotelli tunnistaa asiakkaansa. ”Valaistustekniikka on yksi tärkeimmistä asioista”, sanoo Puro. Hotellissa on käytetty energiatehokkaita ledejä, joita voi säätää tilanteen mukaan; aamutunnelmasta iltamenoihin. ”Huomioitavaa on sekin, että hotellin ympärillä on paljon asuinrakennuksia, joten valomainoksia täytyy pystyä säätämään muun valomäärän mukaan”, Puro kertoo ja antaa samalla kiitosta Helsingin rakennusvalvonnan kanssa käydylle yhteistyölle. Erityiskiitokset projektin onnistumisesta saavat myös irtokalustetoimitusten yhteistyökumppani Kari Wahlgren Projektisisustus WM Oy:ltä sekä kiintokalusteiden toteutuksesta vastannut Mika Wahlgren Palokan Puutuote Oy:ltä.

kuva

kuva

Marriott Autograph Collection

Hotel U14 aloitti toimintansa osana kansainvälistä Marriott Autograph Collection -ketjua. Suomessa ketjun hotelleja on kaiken kaikkiaan kolme. Maailman suurimman hotelliketjun kumppanuus tarkoittaa laajoja verkostoja ja merkittäviä hyötyjä. ”Yhteistyö tuo huikean määrän kanta-asiakkaita, mikä on hyvä asia tulevaisuutta ajatellen”, kertoo Roni Saari.

Työryhmän vahvaan osaamiseen ja koko prosessiin tyytyväinen Saari sanoo lopuksi, että myös neljä upeaa kokoustilaa odottaa valmiina käyttöä. ”Pidän erityisesti aulasta ja ravintolasta, niistä tuli tosi kivat ja viihtyisät, paljon yksityiskohtia”.

Teksti: Tnaja Karpasto
Kuvat: Hotel U14

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »