Ravintolat
Yrittäjyys

Henri Alén ei ymmärrä hallituksen päätöksiä - "Kuin kivikaudelta"

artikkelikuva: Henri Alén ei ymmärrä hallituksen päätöksiä - "Kuin kivikaudelta"

Julkkiskokki ja ravintoloitsija Henri Alén on antanut kasvot ravintolaväen ahdingolle koronaepidemian aikana. Hän on kritisoinut useasti hallituksen päätöksiä ja myös päättämättömyyttä.

Proreston jututtaessa Henri Alénia toukokuun lopulla oli vasta tiedossa, että ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa. Ravintoloissa saa olla rajoitettu määrä asiakkaita ja ovet on laitettava kiinni jo kello 23. Hallitus päätti myös toukokuun lopussa, ettei alkoholia saa myydä asiakkaan mukaan edes ruoka-annoksen kanssa. Tämä kismittää Alénia.

”Suomessa toiminta on kuin kivikaudelta. Ei luoteta kansalaisiin. Virkamieskoneisto junnaa, kun alkoholimonopolia uhataan. Ulkomailla viinipullon saa ravintoloista mukaansa. Suomessa on myös paikkoja, joissa ei ole Alkoa lähellä. Näen silloin sen ravintoloiden palvelutuotteena, että alkoholia voi myydä ulos”, Alén sanoo.

”Halusin työllistää poikkeusoloissa”

Henri Alén, kuten muutkin ravintoloitsijat, on joutunut lomauttamaan työntekijöitään koronaepidemian aikana. Hänen ravintolansa ovat toimineet puolella kapasiteetilla. Alén ei ole jäänyt voivottelemaan vaan on ideoinut koko ajan uutta, niin ettei ole joutunut lomauttamaan kaikkia työntekijöitään. Hän on myynyt esimerkiksi niin take away-annoksia kuin Finnjävel-ravintolansa paitojakin.

”Voittoa emme ole tehneet koronan aikana. Olen halunnut työllistää poikkeusoloissakin. Luottamus on nollissa siihen, että ravintolat saisivat valtiolta edes jotain tukea. Ei sen varaan voi tuudittautua”, Alén sivaltaa.

Alénin mielestä hallituksen toiminta viestii siitä, ettei ravintoloita ja ravintolakulttuuria arvosteta. Hän pohtii, että vaikuttaa siltä, etteivät päättäjät ole matkustelleet, syöneet ja aistineet ravintolakulttuuria.

”Jos voisin, niin matkustaisin aikakoneella muutaman kuukauden takaisinpäin ja muuttaisin päätökset ravintoloiden elinkeinotoiminnan rajoittamisesta. Kyse ei ole siitä, etteikö koronan leviämistä pitäisi rajoittaa. Homma on mennyt sähläykseksi ja se tuhoaa enemmän kuin korjaa tilannetta”, Alén jatkaa.

Päätökset venyivät, ohjeistus puuttui

Henri Alénin mielestä ravintolat eivät ole saaneet kunnon ohjeita tilanteen hoitamiseen eikä korvausten hakemiseen koko koronaepidemian aikana.

”Päätöksiä pitkitettiin todella kauan. Prosessi olisi voinut olla nopeampi. Ymmärrän kyllä, ettei ennen koronaa jo konkurssikypsiä ravintoloita kannata tukea. Silloin vain ovet kiinni. Vielä en halua syyllistää ketään ravintolayrittäjää. Voi olla, että ne ravintolat, jotka eivät koronan aikana kehittäneet mitään uutta toimintaa ovat tehneet oikean ratkaisun ja saavat lopulta enemmän tukea kuin muut”, Alén sanoo.

Juttua kirjoitettaessa toukokuussa ei vielä tiedetty, miten kansalaiset löysivät ravintolat, kun ne avattiin jälleen kesäkuun alussa yli kahden kuukauden sulun jälkeen.

”Villikorttihan tilanne on. On totuttava vain tähän uuteen normaaliin. Uskon kyllä, että ihmiset tulevat syömään ravintoloihin jälleen. Ei ihmisiä voi tuomita siitä, että haluavat pitkän tauon jälkeen neljän seinän sisältä ulos. On selvä, ettei yksilönvapauksia voida rajoittaa loputtomiin”, Alén sanoo.

kuva

Alalla oli jo ylitarjontaa ennen koronaa

Alén toteaa, että Helsingin ravintolamaailma oli jo ennen koronaepidemiaa ylitarjonnan kourissa ja konkursseja olisi tullut muutenkin.

”Ravintoloiden ja kuppiloiden määrän vähentyminen saattaa avata mahdollisuuksia tuleville yrittäjille. Ala oli ylikuumentunut. Haluan nostaa ravintola- ja ruokakulttuurin arvostuksen sille kuuluvalle tasolle ”, Alén sanoo.

Henri Alén muistetaan lukuisista eri tv-sarjoista. Parhaillaan hänellä pyörii myös uusi tv-sarja Menu Finnjävel. Sarjassa hän etsii parhaimpia suomalaisia ruokia uudelle ruokalistalleen. Sarjaa kohtasivat myös koronaepidemian vaikutukset.

”Muutoksia tuli kuvauksiin koronan takia. Sarjan aikana minulle selvisi se, että suomalaisen ruoan omavaraisuus on tärkeää. Nyt olemme huomanneet, etteivät ne marjat lähde itsestään pensaista. Mielestäni on myös tärkeää, että ihmisillä on hyvä kuva suomalaisesta ruoantuotannosta”, Alén sanoo lopuksi.

Teksti: Esa Pesonen
Kuvat: Olli Häkämies

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »