Kahvilat & terassit
Kalusteet & kattaus
Keittiövarusteet

Ambiente 2019 sukelsi aistien valtakuntaan

artikkelikuva: Ambiente 2019 sukelsi aistien valtakuntaan

Lautasen väri tai kahvikupin muoto herättää meissä tunteita, joita emme tiedosta - ja HoReCa-alalle monisensorinen lähestymistapa tarjoaa uusia bisnesmahdollisuuksia.

AMBIENTE 2019 keräsi HoReCa-väen uusimpien trendien äärelle Frankfurtiin helmikuussa. Tuttuun tapaan toimialan maailman ykkösmessuilla riitti nähtävää ja koettavaa - 306,500 neliötä messutilaa ja 4 451 näytteilleasettajaa - sekä tietysti verkostoitumismahdollisuuksia kollegoiden kanssa. Kohtaamisia mahdollistivat myös erilaiset messujen tarjoamat digityökalut, joiden avulla kalenteri pysyi järjestyksessä.

Laadun lisäksi puhuttiin mm. volyymistä, logistiikasta ja kansainvälistymisestä. Esimerkiksi näytteilleasettajista 85 % tuli Saksan ulkopuolelta (kaikkiaan 91 maasta). Vierailijoita messuilla oli 136 000 (166 eri maasta).

Ambiente 2019 järjestettiin 8.-12. helmikuuta erityisen bisneshenkisten tähtien alla. Monella brändillä selvästi polttelee saada oma lippu näkymään paremmin markkinoilla - ja kun tuote on kunnossa, täytyy rakentaa organisaatio sellaiseksi, että tulosta syntyy.

Thomas Kastl, Ambiente Dining -osaston johtaja, muistutti erottautumisen tärkeydestä. Samalla kun uusimmat Food & Tableware -trendit ja innovaatiot muokkaavat HoReCa-kenttää yhä enemmän, valmistajat alkavat vastaavasti räätälöidä tuotteitaan entistä huolellisemmin. "Näin ollen valmistajat tuovat markkinoille moderneja tuotteita, joilla todella on merkitystä hotellissa, ravintolassa tai kahvilassa - ja näin joka visiitistä voi tulla todellinen elämys."

Tunteet pintaan
Markkinointijohtaja Birgit Dubberke BHS Tabletopista uskoo HoReCa-markkinan jatkavan kasvuaan. Hänen mukaansa uusi bisnes versoo uudenlaisesta, emotionaalisemmasta lähestymistavasta:

"Tämän päivän hotelli- tai ravintola-asiakkaat ovat erilaisia kuin ennen, he haluavat kokea yhteyttä tunnetasolla ja tämä näkyy ravintoloissa, hotelleissa ja ruokapuolella eri tavoilla", Dubberke toteaa ja lisää, että kysyntä on selvästi jo olemassa, nyt toimialan on vain vastattava huutoon.

Yksi messujen kohokohdista oli heti ensimmäisenä päivänä, kun järjestyksessä kolmas HoReCa Get-together - eli eräänlainen klaanien kohtaaminen - pääsi vauhtiin. Valmistajat, designerit, investorit ja konsultit saivat tänä vuonna kuulla kiinnostavaa moniaistista faktaa: tilaisuuden keynote speaker oli professori Charles Spence, gastrofyysikko Oxfordin yliopistoon kuuluvasta Somerville Collegesta.

Spence piti yleisöä tiukasti pihdeissään kertomalla, miten aistiärsykkeet vaikuttavat siihen mitä syömme ja juomme - ja kuinka alan toimijat voivat nostaa liikevaihtoaan vaikkapa tuotteen väriä vaihtamalla.

Kurkistus pään sisään
Spencen mukaan psykologia vaikuttaa kaikkeen inhimilliseen toimintaan, eikä ruoka ja juoma suinkaan ole poikkeus. Kun noita psykologisia triggereitä tutkitaan, löydöksillä on ilmiselvää kaupallista potentiaalia.

Pari päivää messujen jälkeen Spence vastaa puhelimeen Oxfordissa, selvästi tyytyväisenä Frankfurtissa alkaneeseen keskusteluun. Ambienten tuliaisina on myös orastava yhteistyö: itävaltalainen kahvikuppivalmistaja haluaisi mieluusti kuulla tiedemiehen näkemyksen siitä, minkälaisia tuotteita kannattaisi valmistaa jatkossa. Spence on mahdollisuudesta innoissaan, sillä kahvin koostumus on monimutkaisempi kuin viinin - jolloin kupin ominaisuuksilla voidaan varmasti vaikuttaa kahvihetken laatuun huomattavastikin.

Ihan pelkkää suitsutusta Frankfurtissa ei tosin tullut vastaan:

"Eräs high-end serviettivalmistaja oli hyvin pettynyt siihen, että tutkimukseni sivuutti lautasliinat", Spence naurahtaa.

Taikaloitsuja ei ole tarjolla
Mikä sitten on täydellinen väri esimerkiksi kahvikuppiin tai lautaseen? - Spence toteaa, että jos hän tietäisi vastauksen, hän olisi vastannut puhelimeen jahdiltaan Bahama-saarilta, eikä toimistostaan Oxfordissa. Paljon kuitenkin jo tiedetään siitä, miten aistien yhteispeli - kärjessä näkö, haju ja maku - toimii ruuan ja juoman kanssa.

"Esimerkiksi jos tarjotaan runsassokerista ruokaa, mutta halutaan vähentää sitä, kuinka makealta se maistuu, tutkimusten mukaan kannattaa vaihtaa valkoinen lautanen mustaan. Jos taas haluaa vaikuttaa siihen, että ruokaa syödään vähemmän, laita se punaiselle lautaselle", Spence avaa värikoodia.

Designer knows best?
Spence tietää astelevansa tavallaan miinakentässä puhuessaan näistä asioista - moni arvonsa tunteva designeri nyrpistää nokkaa tutkimustuloksille ja toteaa ykskantaan: kyllä minä tiedän mitä teen. Professori sen sijaan ei koe, että tiedemiehet yrittävät tunkea suunnittelijoiden reviirille, vaan että yhteistyön kautta voi syntyä uusia, mielenkiintoisia tuotteita.

"Näin esimerkiksi värikontrastien vaikutusta kuluttajaan voidaan tutkia. Vaikka design on hieno visuaalisesti, niin on järkevää, että sen kaikki muutkin vaikutukset pystytään todentamaan. Näin voidaan hospitality-bisnekseen tuoda lisäarvoa."

Spence on tuonut tiedekärkeä esimerkiksi legendaarisen The Fat Duck -ravintolaan liittouduttuaan huippuchef Heston Blumenthalin kanssa. Professori konsultoi myös Lyonissa sijaitsevaa Paul Bocuse -mestarikokkikoulua.

Monisensorinen alkuräjähdys
Professorin viimeiset 2-3 vuotta on ollut todellista rientoa, kun toimialalla on tosissaan kiinnostuttu teemasta. Esimerkiksi viime vuonna hän oli esiintymässä monilla messuilla ja tahti sen kuin kiihtyy:

"Kiinnostus on kasvanut räjähdysmäisesti", hän toteaa. Spencen mukaan tilanne oli vallan toinen vuonna 2011, kun hän julkaisi ensimmäisen tutkimuksensa näistä teemoista. "Ensin tutkin lusikoita moniaistisesta näkökulmasta, koska kukaan ei ollut tehnyt sitä aiemmin."

Vastaanotto oli laimea, mutta Spence jatkoi: seuraavana vuonna ilmestyi tutkimuspaperi lautasten väreistä ja muodoista ruokakontekstissa.

"Kukaan ei ymmärtänyt, mitä merkitystä sillä voisi olla, saati pannut paljon painoa tutkimustuloksille", hän naurahtaa.

Marginaalista valtavirtaan
Padossa oli kuitenkin jo halkeama ja kohta se alkoi murtua: nyt, kahdeksan vuotta Spencen uraauurtavan ensimmäisen tutkimuksen jälkeen, maailmalla on julkaistu jo yli 40 tieteellistä tutkimusta aihepiiriin liittyen.

"Kun tutkimuksia on tullut koko ajan lisää, myös teollisuus alkoi - hitaasti mutta varmasti - herätä."

Nyt vauhtia on niin mukavasti, että yrityksiä pitää jo hiukan toppuutella - esimerkiksi supermarketketjun hyllyjä ei saada monisensorisesti tuunattua ihan viikossa tai kahdessa.

"Nyt puhutaan funktionaalisesta designista, jonka tekeminen vie aikaa."

Käsinkosketeltavaa laatua
Entä ehtikö professori lainkaan tutustua Ambienten antiin Frankfurtissa ollessaan? - Spence kertoo, että paljon kiinnostavaa jäi näkemättä, mutta pari trendiä pisti silmään: teollisesti tehdyt tuotteet, joissa on jotain käsintehdyn oloista, ovat edelleen vahvoilla ja lisäksi kutsuvat tekstuurit tuovat koukuttavaa "hands-on"-ulottuvuutta.

"Törmäsin esimerkiksi espanjalaisen valmistajan lautasiin, joita ei voinut olla koskettamatta."

Teksti: J. Anteroinen
Kuvat: Messe Frankfurt Exhibition GMBH / Petra Welzel

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »