Työasut & jalkineet

Pelkkä käytännöllisyys ei riitä

Mitkä ovat HoReCa-alan työvaatteiden trendit?

artikkelikuva: Pelkkä käytännöllisyys ei riitä

Tämän päivän trendejä ovat persoonallisuus ja street-henkisyys. Työvaatteilta halutaan eniten näyttävyyttä ja katu-uskottavuutta.

Esimerkiksi Kokkien asuissa näkyy trendinä army-tyyliset vaatteet – klassiset valkoiset kokkitakit ja pepita-ruudulliset housut eivät enää houkuttele. Myös kengissä otetaan vaikutteita vapaa-ajan vaatteista, sillä sneakereita ja lenkkareita muistuttavat työkengät ovat todella suosittuja.

”Materiaaleista denim on ollut jo useamman vuoden suosittu, ja farkkukankaan suosiolle ei näy loppua. Kestosuosikkeja työvaatteissa ovat perinteisen malliset kokkitakit ja tarjoilijoiden kauluspaidat, joissa leikitellään leikkausten sijaan väreillä ja materiaaleilla”, kertoo HoReCa-alan vaatteita myyvän Resta24:n tuoteryhmäpäällikkö Pinja Moilanen.

Resta24:n asiakkaita ovat HoReCa-alan ketjut sekä yritykset ympäri Suomen. Resta24 on pukenut isoja ja pieniä ravintoloita, kahviloita sekä hotelleja Hangosta Utsjoelle.

Trendikkyys ja toimivat materiaalit

Eniten kysyntää on trendikkäille työvaatteille, joissa yhdistyvät toimivat materiaalit ja ominaisuudet. Ei riitä, että työvaate ainoastaan näyttää hyvältä päällä, sen täytyy myös tuntua mukavalta sekä kevyeltä ja toimia kaikissa työn asettamissa haasteissa.

Ergonomisuus on myös tärkeää, esimerkiksi esiliinoissa. Klassisten niskalenkkiesiliinojen lisäksi tarjolla on nykyään pitkiä esiliinoja, joissa nauhat menevät ristiin selän takana, minkä ansiosta niskaan kohdistuu vähemmän painetta.

”Tällaiset toimivat, tyylikkäät ja persoonalliset työvaatteet myös tekevät parhaiten kauppansa”, Moilanen toteaa.

Mihin suuntaan HoReCa-alan työvaatteet ovat sitten kehittymässä? Paksut ja hiostavat työvaatteet ovat historiaa ja työvaatteet ovatkin kehittymässä entistä kevyemmiksi ja toiminnallisemmiksi. Kun vaatteet tuntuvat mukavalta päällä, myös työnteko sujuu miellyttävämmin.

”Sen takia työvaatteet ovatkin vuosi vuodelta hengittävämpiä ja kevyempiä, unohtamatta vaatteiden kestävyyttä. Monissa työvaatteissa yhdistyvät tekniset materiaalit tyylikkääseen ulkonäköön ja uskonkin, että tulevaisuudessa tällaisia työasuja tullaan näkemään yhä enemmän”, Moilanen ennustaa.

kuva

Ekologisuuskin tärkeää

Myös kestävyys ja ympäristöystävällisyys ovat ominaisuuksia, joihin työvaatteiden valmistuksessa ja hankinnassa kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Työvaatteet halutaan olevan sekä ekologisia että kestäviä.

Pelkkä ulkonäkö ei ole työvaatteissa kaikki kaikessa. Käytännöllisyys ja näyttävyys kulkevat työvaatteissa käsi kädessä. Mikäli työvaate näyttää hyvältä, mutta ei toimi käytössä ollenkaan, niin usein se saattaa jäädä käyttämättä.

”Asiakkaat valitsevat harvoin todella näyttäviä työvaatteita käytännöllisyyden kustannuksella. Työvaate toimii parhaiten siinä tarkoituksessa, mihin se on tehty. Kokkien vaatteissa on otettu huomioon esimerkiksi keittiön kuumuus ja tarjoilijoiden vaatteissa taas se, että vaatteet pysyvät siistin näköisinä koko työvuoron ajan”, Moilanen summaa.

HoReCa-alalla työvaatteiden tärkeimmät ominaisuudet ovat mukavuus, helppohoitoisuus sekä materiaalien hengittävyys. Työasujen täytyy tuntua mukavalta päällä koko pitkän työpäivän ajan, myös kuumissa olosuhteissa.

kuva

”Työvaatteiden laatu on tärkeä tekijä – vaatteiden tulee kestää kulutusta ja säännöllistä pesua. Vaatteiden materiaalien tulee olla helppohoitoisia, jotta vaatehuolto on nopeaa. Hyvät työvaatteet kuivuvat nopeasti ja siliävät helposti”, Moilanen kertaa hyvän työvaatteen ominaisuuksia.

Työkengissä tärkeimmät ominaisuudet ovat turvallisuus sekä ergonomisuus. Kenkien pitävyys kosteilla ja liukkailla lattiapinnoilla on todella tärkeää – työjalkineiden suojausluokkaan kannattaa kiinnittää huomiota. Suurin osa työvuorosta kuluu seisten ja kävellen, joten kenkien tulee olla turvallisuuden lisäksi mukavat ja hengittävät.

Muodikas denim paranee käytössä

Työvaatteiden kestävyys riippuu täysin käytöstä. Työvaatteiden kestävyyteen vaikuttaa monia asia: mistä materiaaleista vaatteet on valmistettu, kuinka paljon niitä käytetään ja kuinka vaatteita pestään ja huolletaan.

”Luonnollisesti kovasssa käytössä olevat työvaatteet kuluvat nopeammin kuin harvoin käytettävät asusteet. Suoraan ei voi siis sanoa, kuinka kauan yksi vaatekerta ammattikäytössä kestää, mutta luonnollisesti mitä pidempään, sen parempi”, Moilanen sanoo.

Kestävyys on yksi laadukkaan työvaatteen ominaisuuksista. Tällä hetkellä muodikas denim on esimerkki materiaalista, joka vain paranee käytössä ja näin ollen kestää jopa vuosia kovaa käyttöä ja kulutusta.

HoReCa-alan työvaatteita on harvoin tarvetta muokata asiakkaan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Resta24:n työvaatevalikoima on suuri ja kokovalikoima myös erittäin laaja. Erilaisia työvaatemalleja on monia, joten kaikille työntekijöille löytyy sopivat vaatteet.

”Kokkitakkien ja paitojen hihat voimme toki ommella pitkästä lyhyeksi tarvittaessa, mutta harvoin tarvitsee – useista malleistamme löytyy jo valmiiksi sekä lyhyt- että pitkähihaiset versiot. Työvaatteiden brodeeraus ja painatus logoilla tai teksteillä on meille arkipäivää. Logopersonointi onkin asiakkaillemme helppo tapa tehdä työvaatteista uniikkeja ja lisätä yrityksen laatumielikuvaa”, Moilanen kertoo.

Teksti: Esa Pesonen
Kuvat: Resta24

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »