Juomat (Viinit)
Sommelierit

Grand Champagne Helsinki 2019 on samppanjakansan oma "Kupla-Slush"

artikkelikuva: Grand Champagne Helsinki 2019 on samppanjakansan oma "Kupla-Slush"

Ranskalainen Champagnen maakunta käytännössä tyhjenee toukokuussa, kun Grand Champagne -tapahtuma avaa ovensa 9.5.2019 Vanhalla Ylioppilastalolla. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana 70 samppanjataloa näyttäytyy lähes 300 samppanjan voimin. "Mukana on tänä vuonna ennätysmäärä uusia samppanjataloja", kertoo yksi tapahtuman perustajista, Taru From Ceesta Oy:stä.

Grand Champagne Helsinki -tapahtuma vakiinnuttanut paikkansa
Kaikki tuottajat niin isot kuin pienetkin, ovat ikään kuin samalla viivalla. Kaikille on varattu samankokoinen pöytä esitellä tuotteitaan, jolloin samppanjat ja tekijät ovat pääosassa", kuvailee From "samppanjademokratian" periaatteita. Uusia tulokkaita ovat mm. Pierre Paillard, J. Dumangin, Canard-Duchêne, Domaine Collet, Lallier, Francis Orban, Vazart-Coquart ja Waris-Larmandier.

Fromin mukaan Grand Champagne Helsinki -tapahtuma on neljässä vuodessa vakiinnuttanut paikkansa kevään todellisena kohokohtana. "Se on viikonloppu, jolloin maailman samppanjakeskus siirtyy pariksi päiväksi Helsinkiin", From toteaa.

Samppanjan "Kuka Kukin On"
Vieraslistaa selatessa huomaa, että Fromin väitteellä on pontta. Vanhalle saapuu vallan varteenotettava joukko Champagnen kärkinimiä, muun muassa huippuarvostetut kellarimestarit Cyril Brun (Charles Heidsieck), Dominique Demarville (Veuve Clicquot) ja Laurent Fresnet (Henriot). Legendaarisia "samppanjapersoonallisuuksia" ja toimialan ikoneita edustavat Pol Roger’in omistaja Hubert de Billy ja Taittingerin samppanjasuvun vesa Clovis Taittinger.

Mutta se varsinainen "samppanjarenessanssi" on tapahtunut suuren yleisön suhtautumisessa samppanjaan: Fromin mukaan samppanjasta on tulossa "koko kansan juttu" mikä näkyy mm. siinä, että Grand Champagne 2017 ja 2018 olivat loppuunmyytyjä.

"Myimme kumpanakin vuonna 4 000 lippua, eli sen verran kuin Vanhalle mukavasti mahtuu vieraita", vahvistaa From. Tämän vuoden tilaisuuden osalta From uskoo, että kaikki liput menevät taas ja Vanhalla on tuttuun tapaan porukkaa ja juhlan tunnelmaa.

Mestarien opissa
Ammattilaisia on Fromin mukaan ehkä kymmenesosa kaikista vieraista, edustaen esimerkiksi ravintoloita ja hotelleja ympäri Suomen. Ammattilaisen pirtaan sopivat erityisen hyvin tapahtuman aikana järjestettävät Master Class -luennot, joille on pyhitetty neljä huonetta Vanhan yläkerrasta.

"Master Class -luentoja pidetään kolmen päivän aikana 42 kappaletta ja yksi tasting kestää 50 minuuttia", From kertoo. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, maksullisille Master Class -luennoille on tungosta: esimerkiksi viime vuonna luennoille osallistui noin 1 500 henkeä.

"Master Classeihin on rajattu määrä paikkoja ja niihin voi ostaa lipun etukäteen", vinkkaa From. Tämän vuoden Master Classeja pitävät mm. Boizelin toimitusjohtaja Florent Roques-Boizel, De Venogen toimitusjohtaja Gilles de la Bassetière, Besserat de Bellefonin vientijohtaja Godefroy Baijot ja Laurent-Perrierin aluevientijohtaja Edouard Cossy. Viljelijätuottajista samppanjaoppia antavat Pierre Paillardi Quentin Paillard, De Sousan Julie De Sousa, Salmonin Alexandre Salmon sekä Laurent Lequartin Kevin Sibille.

Essi Avellanin trendikatsaus
Omaa Master Class -luentoaan luotsaa itseoikeutetusti samppanja- asiantuntija MW Essi Avellan, joka hänkin on yksi Grand Champagne -tapahtuman perustajista. Avellan lupaa kertoa, mitkä trendit ovat pinnalla samppanjassa tänään ja huomenna.

"Uusiutuminen on tärkeää ja niin myös Champagnessa on lanseerattu viime vuosina mitä mielenkiintoisimpia samppanjakonsepteja", kertoo Avellan.

Avellanin Master Classissa pääsee tutustumaan uusiin makuihin kuten alueen historiallisista lajikkeista valmistetun Piollotin 100% Pinot Blanc ’natu’-samppanjaan.

"Myös tammen käyttö on kasvussa, historiallisesti vieroksuttu Meunier on nyt lajikeviininä kovassa huudossa ja kuohumattomat Champagnen alueen puna- ja valkoviinit tekevät uutta tuloaan", listaa Avellan. Extremeä edustaa biodynaaminen tuottaja Leclerc Briant, joka hakee samppanjoihinsa luonnon bioenergiaa kypsyttämällä Abyss-pullojaan meren syvyyksissä.

Kotimaisista asiantuntijoista mukana ovat Avellanin lisäksi mm. viiniasiantuntija Jukka Sinivirta ja ravintoloitsija Samuil Angelov.

Kuplivan maailman esiinmarssi
Samppanjan sinivalkoinen menestystarina ei kaikesta päätellen ole mikään kupla. Mutta onko Taru From yllättynyt siitä, että viisi vuotta sitten kehitetty unelma "samppanjajuhlista" on lähtenyt näin hyvin lentoon? - Fromin mukaan tuolloin oli jo nähtävissä, että samppanjabuumi on aluillaan ja se voisi kaivata vähän rohkaisua.

"Halusimme vahvistaa orastavaa trendiä ja saimme idean viikonlopusta, jonka aikana samppanja rantautuu isosti Suomeen. Halusimme toteuttaa messujen sijasta lämminhenkisen tapahtuman, jossa kaikilla on mukava olla. Se, miten hyvin tapahtuma on otettu vastaan - ja miten hyvin se on vakiinnuttanut asemansa lyhyessä ajassa - on silti ollut aikamoinen yllätys", From toteaa.

Tulppaani mullisti pelin
Kaikissa asiantuntija-tastingeissa käytetään Lehmann Glassin upeaa suupuhallettua Grand Champagne -lasia, josta tapahtuma on saanut nimensä. "Maailman parhaaksi samppanjalasiksi" tituleeratun lasin suunnittelija, huippusommelier Philippe Jamesse, on myös paikalla.

Taru From, Lehmann Glass lasien maahantuoja kertoo, että samppanjalaseissa tapahtui todellinen mullistus 10 vuotta sitten, kun Lehmann Glassin ns. tulppaanilasi näki päivänvalon.

"Tulppaanilasi on suunniteltu siten, että se tuo aromit kuluttajalle parhaalla tavalla." Lasin V-mallinen muoto pitää huolen siitä, että jalon juoman kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään.

Tulppaanilasit ovat käytössä myös nyt viidettä kertaa järjestettävässä Lehmann Glass Grand Champagne Challengessa. Kyseinen samppanjan tieto- ja tarjoilutaitomittelö järjestetään yhdessä Suomen Sommelierit ry:n kanssa ja "Suomen Samppanjamestari 2019" julkistetaan torstaina 9.5. heti finaalin jälkeen.

Saisiko olla hiukopalaa?
Samppanjoiden ohella tapahtumassa on tarjolla samppanjaan sopivia ruokaherkkuja ja maistelupaloja mm. ravintola Emosta, Murusta, Nudesta, Pastiksesta sekä Carelian Caviarilta.

"Vieraat voivat kokeilla tapahtumassa, miten samppanja on erinomainen valinta erilaisten ruokien kanssa nautittavaksi", From kertoo.

Grand Champagne Helsinki Vanhalla 9.-11.5.2019. Sisäänpääsylipun hintaan (18 € verkkokaupasta, ovelta 20 €) sisältyy Lehmann Glassin Opale -samppanjalasi. www.grandchampagnehelsinki.fi

Teksti. Sami J.Anteroinen
Kuvat: Grand Champagne Helsinki

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »