Kahvilat & terassit
Leipomo kahvilan sydämenä
Kahvila ja kakkukauppa Houkutus on toiminut kahvitietouden levittäjänä ja edelläkävijänä Itä-Suomessa 30-vuotisen taipaleensa aikana. Hyvän ja laadukkaan suoran kaupan kahvin kanssa voi nauttia sesongeittain vaihtuvasta leivonnaisvalikoimasta.
Kahvikulttuuri on muuttunut huomattavasti viime
vuosikymmeninä sekä kahvin että leipomotuotteiden osalta.
Espressokone tuli meille ensimmäisenä Joensuussa. Aikoinaan
espressopohjaisia kahveja kutsuttiin erikoiskahveiksi,
mutta nykyään erikoiskahveilla viitataan moniin muihinkin kahveihin,
kuten käsin suodatettuihin ja muilla erikoismenetelmillä
valmistettaviin kahveihin, kertoo kahvila- ja leipomoyrittäjä
Pirkko Burman Joensuussa ja Kuopiossa toimivasta Houkutuksesta.
Sosiaalinen media tuo kahvilakulttuurin kansainväliset
trendit ja muutokset nopeammin kaikkialle. Esimerkiksi baristojen
MM-kisojen tapahtumat näkyvät nopeasti kahviloiden tuotevalikoimissa.
Seuraamalla alaa lehdistä, sosiaalisesta mediasta ja messuilla
voi valikoida uusimmista jutuista omaan toimintaan ja
omalle asiakaskunnalle sopivat uutuudet. Kaikkeen ei kannata
lähteä mukaan, mutta on tärkeää, että on hetkessä kiinni eikä
jumitu samaan kaavaan, pohtii Burman.
Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä ei ole enää
kahvilakulttuurin jakolinjaa, mutta pääkaupunkiseudun suurempi
asiakaskunta mahdollistaa toiminnan fokusoimisen eri
asiakasryhmille.
Joensuussa ja Kuopiossa tuotevalikoiman on oltava
laajempi, jotta voimme palvella suurempaa asiakaskuntaa,
Burman sanoo.
Kokonaisvaltainen kahvilaelämys syntyy, kun tuotevalikoiman
maistuvuus on kunnossa, asiakaspalvelu ylittää odotukset
ja miljöö on viihtyisä.
Asiakaspalvelussa tärkeää on tehdä työtä omalla persoonalla
ja huomioida asiakkaan tarpeet. Esimerkiksi syöttötuolin
vieminen pyytämättä paikkaa etsivälle lapsiperheelle tai terassille
koiralle tuotu vesikuppi kertovat, että asiakas on toivottu
vieras, Burman kuvailee.
Kahvilla on oltava tarina
Kahvin eettisyys ja alkuperä kiinnostavat sekä alan ammattilaisia
että enenevissä määrin myös kahviloiden asiakaskuntaa.
Meillä käytetään tällä hetkellä suoran kaupan kenialaista
kahvia, joka tulee suoraan tilalta ilman kahvipörssiä. Kahvin
koko toimitusketju on täysin läpinäkyvä, joten tiedetään missä
kahvi on tuotettu ja paahdettu, kertoo Burman.
Suoran kaupan kahvissa on samoja eettisiä periaatteita
kuin reilun kaupan kahvissa. Viljelijöille maksetaan kahvista
parempaa kilohintaa ja kauppa on täysin läpinäkyvää.
Kahvin alkuperä alkaa vähitellen kiinnostaa asiakaskuntaa.
Olemme pyrkineet levittämään kahvitietoutta asiakkaille.
Kannattaa nauttia ennemmin kupillinen laadukasta, hyvää
kahvia kuin bulkkikahvia, Burman sanoo.
Houkutuksessa kahvin tarinaa kerrotaan asiakkaille pannuklipsien
avulla, ja kassalla sekä pöydissä on tietoa kahvin
alkuperästä. Viestinnässä hyödynnetään myös Instagramia ja
Facebookia.
Osa asiakkaista on todella kiinnostuneita ja tiedostavia
kahvista ja sen alkuperästä, mutta suurimmaksi osaksi me
vielä levitämme kahvitietoutta asiakaskunnalle päin. Hyvä ja
laadukas kahvi on meille intohimo, enkä osaa enää kuvitella,
että meillä myytäisiin mitä tahansa kahvia, Burman sanoo.
Teen juojat on huomioitu tarjoamalla oikeaoppisesti haudutettua
teetä eri pääryhmistä. Tarjolla on mustaa, vihreää ja
valkoista teetä sekä rooibosta ja matchaa. Suurin osa käytetystä
teestä on luomulaatuista irtoteetä.
Sesongeittain vaihtuvissa leivonnaisissa
hyödynnetään lähiluonnon antimia
Kahvin tai teen kanssa voi herkutella kakuilla ja muilla leivonnaisilla.
Leipomo on toimintamme sydän. Kaikki tehdään itse
alusta loppuun croissanteja lukuun ottamatta, Burman sanoo.
Sesongit näkyvät leivonnaisissa, joita voi paikan
päällä nauttimisen lisäksi ostaa mukaan Houkutuksen
kahviloista. Toukokuusta syyskuulle kestävän kesäsesongin
aikana leivonnaisten koristelussa hyödynnetään luonnosta
kerättyjä villiyrttejä ja muita syötäviä kasvinosia
kuten kukkia.
Olen intohimoinen villiyrttien kerääjä, ja kesällä koirien
kanssa lenkkeillessä minulla on aina mukana kori
yrttien keräämistä varten. Lisäksi meillä on muutama villiyrttien
toimittaja, joilta saamme tuoreita yrttejä, kukkia
ja varpuja heti aamusta. Henkilökuntakin saattaa työmatkalla pysäyttää pyörän ja käydä keräämässä lähimetsästä
koristeluun sopivia kasvinosia, kuvailee Burman.
Idea villiyrttien käyttämiseen tuli Kuopiossa järjestettäviltä
Satoa-ruokafestivaaleilta, jossa esitellään luonnon antimia ja
niiden hyödyntämistä. Henkilökohtaisen kiinnostuksen myötä
villiyrtit tulivat osaksi liiketoimintaa.
Sesongeittain vaihtuvien tuotteiden lisäksi Houkutuksessa
on kestosuosikkeja, joita on tarjolla aina.
Mokkahovi on pitänyt pintansa lähes alusta saakka. Sitä
on oltava aina. Myös muut suklaiset kakut ja leivonnaiset
maistuvat vuoden ympäri, sanoo Burman.
Toiveiden salaattibaarista voi koostaa ruokaisia salaatteja.
Uusimpana Houkutuksen valikoimiin on tullut aamiainen,
jonka saa myös vegaanisena ja gluteenittomana. Välipalahylly
jatkaa aamiaisaikaa pidemmälle päivään. Molemmissa
on tarjolla runsaasti luomutuotteita.
Ihmiset ovat nykyään tietoisempia ruoan alkuperästä ja
terveellisyydestä, ja erilaisia erikoisruokavalioita on paljon.
Pyrimme kahvilatoiminnassa vastaamaan asiakaskunnan toiveisiin,
Burman sanoo.
Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Pirkko Burman