Kalusteet & kattaus
Kohde-esittelyt
Ravintolat

Ravintolatilojen sisustukseen haetaan rohkeita ratkaisuja

artikkelikuva: Ravintolatilojen sisustukseen haetaan rohkeita ratkaisuja

Amarillo Kuopio


Helsingin Eirassa toimiva Visionary Design Partners Helsinki Oy (VDP) on yksi harvoja suomalaisia suunnittelutoimistoja, jotka keskittyvät ravintolatilojen ja hotellien suunnitteluun. Parin viime vuoden aikana VDP on tuonut uutta tyyliä monien ravintoloiden sisustuksiin muun muassa Kuopiossa ja Tampereella.

"SUUNNITTELEMME SISUSTUSKONSEPTEJA, emme pelkästään sisustuksia. Omaa alaamme on nimenomaan ravintoloiden ja hotellien suunnittelutyö", kertoo Jaana Ekman Visionary Design Partners Helsingistä (VDPHelsinki Oy).

"Esimerkiksi hotellien sisustus suunnitellaan tyypillisesti pitkäikäisiksi – sen on kestettävä aikaa, vähintäänkin kymmenen vuotta. Myös ravintolasisustuksilla on aiempaa pitempi elinkaari. Suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota tiettyihin klassisiin suunnitteluelementteihin, käytettävyyteen ja puhdistettavuuteen sekä oikeisiin materiaaleihin."

Ekmanin mukaan VDPHelsinki suunnittelee ravintoloiden ja hotellien sisäympäristöt keskimääräistä rohkeammin. Liian pelkistettyjä minimalistisia ratkaisuja – jotka muutenkin ovat poistumassa – pyritään välttämään.

"Haluamme toteuttaa elämyksellisiä ja moniaistisia tiloja, joissa on sopivasti valoa, ääntä ja materiaalien tuntua – siis jotakin kokonaisvaltaista kaikille aisteille. Myös toimeksiantajamme haluavat tämäntyyppisiä ravintolaympäristöjä ja ovat pitäneet ratkaisujamme onnistuneina."

"Tilassa on oltava elämyksellisyyttä, jonka asiakas muistaa pitkään, vaikka seinien värit ja muut yksityiskohdat unohtuisivatkin", Ekman linjaa.

Tyyliä ja mukavuutta
Jaana Ekman korostaa, että ravintolatila on saatava tilankäyttäjien näkökulmasta kaikin puolin viihtyisäksi. Sisustus ei saa vaikuttaa liian hienolta tai liian kalsealta, jotta ravintolaan on helppoa ja luontevaa tulla sisään.

"Pieni sattumanvaraisuus on enemmän kuin sallittua ravintolasisustuksissa."

"VDPHelsinki on esimerkiksi suunnitellut sellaisia ravintoloita, joiden sisustuksessa on paljon erilaisia yksityiskohtia. Olen kuullut, että meidän sanotaan suunnittelevan erityisen kauniita ravintolatiloja", toteaa Ekman.

"Ravintolasuunnittelijoiden on varsinaisen arkkitehtuurin lisäksi ymmärrettävä ravintoloiden liiketoimintaa sekä ravintolatilan toimivuutta. Pohjimmiltaan ravintolan liiketoiminta on elämysbisnestä, joten myös tilan on oltava ennen kaikkea elämyksellinen."

"Hyvä ruoka ja hyvä musiikki eivät vielä riitä ravintolan menestymiseen. Tarvitaan myös oikeaa arkkitehtuuria ja sisustusta, jotta päästään parhaaseen tulokseen. Sisustus on lisäarvo ravintolalle."

Tilasuunnittelussa on otettava huomioon, että tilan on myös vanhettava tyylikkäästi.

"Aiemmin oli yleistä, että ravintolan sisustus uusittiin ehkä kahden vuoden välein, mutta nykyisin niin ei enää toimita. Nyt asioita pohditaan alusta pitäen kaikista kulmista ja sisustus tehdään kerralla valmiiksi", Ekman selittää suunnitteluperiaatteita.

Kansainvälisen tason sisustussuunnitelmia
Ravintolakonseptien suunnittelussa ja trendeissä on Ekmanin mukaan selviä eroja eri maiden välillä, koska liiketoimintaympäristöt ovat hyvin erilaisia. Suurissa metropoleissa on enemmän potentiaalisia asiakkaita kuin suomalaisilla paikkakunnilla.

"Miljoonakaupungeissa ravintoloiden on mahdollista tehdä sisutuksensa suunnittelussa rohkeitakin kokeiluja ja silti menestyä, koska asiakkaita varmasti riittää", Ekman pohtii.

"Toisaalta VDPHelsingin:n projektit ovat hyvinkin kansainvälistä tasoa. Sellaisia ravintoloita, joita me suunnittelemme, voisi olla missä päin maailmaa tahansa. Suomessakin on paljon hyviä ravintoloita, joiden sisustus- ja arkkitehtisuunnittelu on tehty hienolla tavalla."

Yhtenä esimerkkinä tällaisista ravintoloista Ekman tuo esiin Amarillo Kuopion, joka on mukana kansainvälisen ravintolasisustuksen Restaurant & Bar Design Awards -kilpailussa. Kyseessä oli ensimmäinen kokonaan uudistetuista Amarillo-ketjun ravintoloista ja se avattiin uudessa asussaan tammikuussa 2017.

Restaurant & Bar Design Awards -kilpailu on järjestetty jo kymmenen kertaa. Vuoden 2018 kilpailu keräsi yli 900 kilpailutyötä ja osallistujia yli 70 maasta ympäri maailmaa. Kilpailua seuraa maailmanlaajuisesti arviolta 40 000 alan johtavaa arkkitehtiä, suunnittelijaa, matkailu- ja ravintola-alan ammattilaista sekä median edustajaa. Loppukilpailu järjestetään joka vuosi lokakuussa Lontoossa.

Kilpailun laaja-alainen tuomaristo vaihtuu vuosittain. Edellisten vuosien tuomaristoissa ovat olleet mukana esimerkiksi kuuluisat arkkitehdit Zaha Hadid ja Kengo Kuma sekä keittiömestari ja ravintoloitsija Gordon Ramsay.

Asiakkaat arvostavat hienoja interiöörejä
Kuopion Amarillo-ravintolan suunnittelukilpailussa oli VDPHelsingiltä alun perin mukana kaksi eri ravintolaprojektia.

"Loppukilpailuun valittujen töiden joukossa VDPHelsingin suunnitelma oli ainoa pohjoismainen kilpailuehdotus Ruotsin lisäksi", Ekman muistaa.

"Työn tilaajana oli SOK-osuuskauppa. Suunnitelmalle oli määritetty tietyt reunaehdot, joiden mukaan ravintolasta haluttiin rento, kansainvälinen ja tietylle kohderyhmälle soveltuva, mutta muutoin saimme sisustussuunnittelussa melko vapaat kädet."

"Sittemmin samojen suuntaviivojen mukaan on uudistettu seitsemän muutakin Amarillo-ravintolaa, mutta Amarillo Kuopio – ketjun ravintoloista toiseksi vanhin – oli näistä ensimmäinen. Kaikkien Amarillojen sisustuksessa eri paikkakunnilla on sama kantava idea, mutta sitä on matkan varrella hieman muunneltu ja pyritty samalla lisäämään aina uusia elementtejä uusien paikkakuntien myötä. Konsepti elää tulevaisuudessa."

Periaatteina suunnittelussa olivat Ekmanin mukaan erityisesti sisustuksen moniaistillisuus ja rohkeus. Ravintolatila haluttiin saada tuoreeksi, selkeäksi ja energiseksi.

"Ajatuksena oli, että asioita ei tehdä samalla tavalla kuin on ennen tehty."

"Amarillon sisustuksessa on paljon rekvisiittaa, esimerkiksi vanhaa antiikkia. Asiakkaat arvostavat ravintolan hyvää interiööriä ja ottavat sen omakseen."

Valaistus keskeistä saunaravintolassa Toinen VDP:n viime aikojen suunnitteluprojekteista, Ravintola Kuuma Tampereella, on Lumo Nordicin tilaama saunaravintola. Se avattiin kesäkuun 2018 lopussa. Hankkeessa oli alun perin mukana myös Tampereen kaupunki.

"Ravintolassa on hiukan sama periaate kuin Helsingin Löyly-saunaravintolassa, mutta Kuuma on pienimuotoisempi", Ekman selventää.

"Saunaravintolalla on terasseja kahdessa kerroksessa, kaksi erilaista saunaa – puulla ja sähköllä lämpiävät – sekä kylmävesiallas. Ravintolasta tuli nopeasti tamperelaisten suosikki."

Vaikka Helsingin Löyly-ravintola oli eräänlainen Kuuman esikuva, VDPHelsinki pyrki suunnittelemaan Tampereelle ikään kuin rosoisemman ja maanläheisemmän saunaravintolan. Tilaaja toivoi sisustuksesta kotoisaa, mutta samalla eleganttia ja ekologista.

"Sisustuksessa on käytetty aitoja ja aikaa kestäviä materiaaleja, kuten puuta ja kivilaattoja. Tila on rauhoittava ja siinä voi pysähtyä", Ekman luonnehtii.

"Valolla on tärkeä rooli sisustuksessa. Rakennuksessa on isot ikkunat ja niistä on näköala järvelle. Teimme valaistuksen toteutuksessa paljon töitä, mutta saimme lopulta aikaan juuri oikean tunnelman."

"Sekä asiakkaat että tilaaja ovat pitäneet ravintolan toteutusta onnistuneena. Itse asiassa muissakin maissa kuin Suomessa rakennetaan juuri nyt saunaravintoloita, koska saunomisesta on tulossa maailmanlaajuinen trendi."

Uusia värisävyjä
Kuopiossa sijaitsevan Ravintola Apteekkarin sisustussuunnittelu on myös VDPHelsingin käsialaa. Tämä ravintola, johon kuuluu myös yökerhotila, avattiin vuonna 2016.

"Nimestään huolimatta Apteekkarin sisustus ei ole apteekkityylinen, vaikka yksi baaritiskeistä muistuttaakin apteekkitiskiä. Ravintolan nimi periytyy toiselta ravitsemusliikkeeltä, joka siirtyi uuteen osoitteeseen", kertoo Ekman.

Ravintola Apteekkarin ala- ja yläkerta poikkeavat sisustukseltaan toisistaan varsin paljon. Alakerran ravintolatila toimii viihtyisänä olohuoneena ja elävän musiikin tanssiravintolana.

"Yläkerroksessa on kansainvälinen klubi, eräänlainen yökerhon ja klubin yhdistelmä. VDPHelsinki visioi sen sisustusta yhteistyössä tilaajan kanssa. Siinä on käytetty rohkeita värivaihtoehtoja, wc-tiloissa jopa vaaleanpunaista laattaa naisten puolella ja vaaleanvihreää miesten puolella."

"Luovat ja elämykselliset ravintolatilat tekevät muuallakin vahvasti tuloaan. Ihmiset kaipaavat uudenlaisia tiloja. Olemme tässä ajan hermolla ja noudatamme jatkossakin omaa rohkeaa näkemystämme tilasuunnittelussa", Ekman vakuuttaa.

Teksti: Ari Mononen

Amarillo Kuopio

Saunaravintola Kuuma

Apteekkari

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje
Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »