Ravintolat
Yrittäjyys
Sinivalkoinen tapas-herkku pesi paikalliset
Skandiruokaa tarjoilevaa Sabores Bistro nappasi ykkössijan Torremolinoksen perinteisessä tapas-kilpailussa
Sabores Bistron ravintoloitsijoille Marco Kaasiselle (vas.) ja Jukka-Pekka Viita-aholle kerran vuodessa järjestettävä Ruta de la Tapa -kilpailun voitto tuli täysin yllätyksenä.
Kun suomalaiset ravintoloitsijat Jukka-Pekka Viita-aho ja Marco Kaasinen päättivät laittaa pystyyn skandinaavista ruokaa tarjoavan bistron Espanjan Torremolinokseen vuonna 2016, he arvelivat, että vastaan voi tulla kaikenlaista. Sitä he eivät kuitenkaan mitenkään voineet arvata ennalta, että kolmen vuoden päästä kaksikko juhlisi umpiespanjalaisen tapas-kisan voittoa – ja rannalle ruikuttamaan jäi 54 paikallista ravintolaa.
MUTTA EI MENNÄ asioiden esille. Ennen kuin suomalaisravintolasta sukeutui tapas-mestari, oli tapahtunut jo vaikka mitä. Kaasinen ja Viita-aho olivat esimerkiksi vierailleet Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelmassa helmikuussa 2018. Kyseinen jakso jäi mieleen kipakasta sananvaihdosta, kun maestro Sukula kritisoi miesten "käyntiä yhdellä" ennen uudistetun ravintolan avaamista – eikä voimasanoiltakaan vältytty.
Jukka-Pekka Viita-ahon mukaan Sukula oli hyvinkin hyödyllinen piiskuri, jolle kuuluu iso kiitos ravintolakonseptin kirkastamisesta.
"Kun aloimme tehdä tätä hommaa, meillä oli hieno konsepti, joka lähti sitten menemään vähän metsään", hän myöntää. "Sukula palautti meidät taas oikealle tielle."
Rehti meininki
Calle Casablancalla sijaitseva Sabores Bistro syntyi perustajakaksikon halusta tarjota puhtaista ja tuoreista paikallisista raaka-aineista valmistettua "konstailematonta ja rehtiä skandinaavista" ruokaa. Pieni ja intiimi kortteliravintola vannoo mutkattoman palvelun nimeen ja hoitaa pöytään maukkaat kasvis-, kala- ja lihamurkinat.
"Meille tärkeintä on aina asiakkaiden tyytyväisyys ja iloinen mieli", linjaa Viita-aho.
Esimerkiksi erikoisruokavalioita noudattavat asiakkaat otetaan huomioon kaikin mahdollisin tavoin – ja mikäli menusta ei löydy sopivaa vaihtoehtoa, keittiö osaa myös improvisoida.
Linja pitää
Ravintolan hyvän startin jälkeen periaatteet olivat kuitenkin joutuneet hiukan unholaan, jolloin Sukulan ruoska tuli tarpeeseen. Ihan helpolla ei kaksikko kameroiden ristituleen kuitenkaan suostunut.
"Meitä nimenomaan pyydettiin Sukulan ohjelmaan mukaan. Kolme pitkää puhelua se vaati", Viita-aho kertoo.
Sukulan peruja on uudenlainen suunnitelmallisuus: nyt ravintolassa on linjauksena, että ruokalista vaihdetaan kolme kertaa vuodessa. Näin saadaan asiakkaiden mielenkiinto pidettyä yllä ja keittiön väen motivaatio pysyy hyvänä, kun on uusia reseptejä tapetilla.
Tapas-kilpailun musta hevonen
Ryhtiliikkeen jälkeen alkoi kypsyä idea osallistumisesta Torremolinoksen kaupungin tapas-mittelöön eli Ruta de la Tapa -kilpailuun. Ruta de la Tapa on kerran vuodessa järjestettävä tapas-kilpailu, joka kestää 11 päivää. Asiakkaat päättävät kuka voittaa – ja äänestää saa vasta, kun on ruokaillut vähintään kymmenessä eri paikassa.
Saboreksella oli halua osallistua jo vuonna 2018, mutta byrokraattiset esteet torppasivat aikeet.
"Tänä vuonna olimme valmiit ja meillä oli laittaa kisaan tapas, jossa on sekä suomalaista että espanjalaista otetta."
Sabores Bistron keittiössä oli loihdittu tapas, johon kuului appelsiinivinaigretella marinoitu endiivi ja salaatti, skagenia, lämminsavustettua lohta, yrttiruohosipuliöljyä, marinoitua punasipulia, pikkuperunaa sekä grillattu patonkiviipale.
"Olimme ottaneet omasta ruokalistasta makuja, joiden arvelimme sopivan tapakseen", Viita-aho kertoo.
"Ei voi olla totta!"
Pian viidakkorumpu kantoi viestiä uudenlaisesta, sinivalkoisesta tapaksesta läpi Torremolinoksen ja väki tungeksi mais- Sabores Bistro nappasi samalla kerralla kaksi voittoa. Toinen tuli parhaasta tapaksesta ja toinen parhaasta palvelusta. tiaisiin. "Teimme 11 päivän aikana 700 tapasta", Viita-aho muistelee huhti- ja toukokuun saumaan sijoittunutta urakkaa.
Lopulta itse voittokin tuli yllätyksenä. Viita-aho ja Kaasinen seisoivat hölmistyneinä, kun naapurin ravintoloitsija tuli onnittelemaan voitosta.
"Ja tämä oli vielä ensimmäinen kerta, kun kilpailun voitti ulkomaalainen eikä espanjalainen ravintola", Viita-aho lisää.
Itse asiassa Sabores Bistro nappasi samalla kerralla kaksi voittoa. Toinen tuli parhaasta tapaksesta ja toinen parhaasta palvelusta. Parhaan palvelun takuumiehenä oli bistron "tarjoilijaässä" Alexis Francisco Cuenca Haakana.
"Näiden kahden ykkössijan lisäksi saimme kolmossijan luovuudessa", lisää Viita-aho.
TripAdvisorilta iso peukku
"Keväisen tuplavoiton myötä asiakkaita on tullut lisää. Erityisesti espanjalaisten asiakkaiden määrässä on nähty mukavaa kasvua", vahvistaa Viita-aho.
"Tietenkin laitoimme voittaja-tapaksen ruokalistalle ja hyvin se on myynyt."
Nykyisellään asiakkaista noin 40 prosenttia on suomalaisia. Luku tuntuu isolta, mutta toisaalta Espanjan Aurinkorannikolla asuu suomalaisia (eri arvioiden mukaan) jopa 15 000– 20 000. Ei siis ihme, että talon lihapullia ja paistettua lohta menee tasaiseen tahtiin.
Kesällä bistro sai lisää hyviä uutisia: TripAdvisor myönsi kortteliravintolalle Erinomainen kohde -sertifikaatin. Tämä kunnianosoitus myönnetään sille noin 10 prosentille TripAdvisorissa olevista yrityksistä, jotka ovat edellisen vuoden aikana saaneet jatkuvasti erinomaisia arvosteluja. Erinomainen kohde -sertifikaattia ei voi erikseen hakea, vaan tunnustus ansaitaan ajan myötä.
"Erinomainen kohde -sertifikaatin saaminen on meille iso juttu. Siitä kuuluu kiitos meidän asiakkaille", toteaa Viita-aho, jonka mukaan parasta työssä on juuri asiakaspalaute.
Paikalliset paperisotaniksit haltuun
Kahden hullun suomalaisen unelma omasta ravintolasta Aurinkorannikolla on toteutunut komeasti. Mutta miten ravintolatoiminta Espanjassa eroaa raflan pyörittämisestä Suomessa? – Viita-aho pohtii, että kaikenlainen byrokratia on komeasti kukassa Espanjassa ja kotimaassa toimiva suomalainen yrittäjä pääsee paperisodan läpi vähemmin kolhuin.
"Eka vuosi me oltiin aivan hukassa kaikkien sääntöjen ja määräysten kanssa", hän myöntää. Paine alkoi helpottaa, kun hätiin saatiin hyvä paikallinen kirjanpitäjä, joka tiesi tarkalleen, miten regulaatioiden ristipaineessa luovitaan.
"Erilaiset säännökset vaihtelevat kaupungista kaupunkiin, joten se ei edes auta, vaikka tietäisit jotain kansallisista käytännöistä, kun linja on kuitenkin erilainen joka paikkakunnalla. Onneksi löysimme osaavan kirjanpitäjän, joka tietää miten Torremolinoksessa pitää toimia joka tilanteessa", kiittelee Viita-aho.
Muista ladata akkuja! Sen lisäksi, että kannattaa värvätä fiksu tilitaituri, pitää muistaa levon tärkeys tai muuten polttaa itsensä helposti loppuun. Sabores Bistro on auki joka päivä – tiistaita lukuun ottamatta – joten Viita-ahon ja Kaasisen täytyy olla tarkkoja, että työtunteja ei kerry liikaa. Sitäkin pitää varoa, että työasiat eivät valtaa liikaa ilmatilaa pääkupolin sisältä vapaalla ollessa.
"Lepoa tarvitaan myös siihen, että saa aikaa itsensä kehittämiseen. Voi miettiä asioita ja kokeilla uusia juttuja", Viitaaho pohtii. Tällä hetkellä työn ja vapaa-ajan balanssi on varsin toimiva – työ on innostavaa ja motivoivaa, ja kuormitus sopivalla tasolla.
Pidä kiinni asiakkaasta
Mikä sitten on vaikeinta yrittämisessä Espanjan auringon alla? – Markkinointi, vastaa Viita-aho epäröimättä.
Umpikilpailtu ravintolabisnes elää tietenkin siitä, että sana hyvästä ruokapaikasta leviää – ja uutta paikkaa mennään herkästi katsomaan jo ihan uteliaisuudesta. Asiakkaan mielenkiinnon jatkuva ylläpitäminen vaatii sitten jo kokonaisvaltaisempaa markkinointikanavien hallintaa.
"Pärjääminen tapas-kisassa ja TripAdvisor-sertifikaatti kuitenkin auttavat huomattavasti myös sillä puolella", Viita-aho toteaa.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Sabores Bistro