Hotellit
Kohde-esittelyt
Ravintolat

ST. George määrittelee luksuksen uusiksi

artikkelikuva: ST. George määrittelee luksuksen uusiksi

Helsingin hotellitarjonta otti aimo harppauksen kohti kansainvälistä huipputasoa toukokuussa, kun Hotel St. George avasi ovensa Vanhan kirkkopuiston kupeessa. Osoitteessa Yrjönkatu 13 sijaitseva Hotel St. George on Kämp Collection Hotelsin kymmenes hotelli. Arvokiinteistön 10 000 neliötä seitsemässä kerroksessa muodostavat hotellikokonaisuuden, joka käsittää 148 huonetta sekä viisi sviittiä

Nähtävyys jo itsessään
Uusi hotelli on ravintoloineen, hyvinvointikonsepteineen ja taide-elämyksineen nähtävyys jo itsessään, uskoo Facility Management -johtaja Minna Laine Kämp Collection Hotelsilta. "Me uskomme, että hotellista tulee uusi maamerkki Helsingille ja samalla jotain, mikä elävöittää keskustaa huomattavastikin", Laine toteaa ja lisää, että huippuhotellin myötä ydinkeskusta ikään kuin kasvaa yhden korttelin verran.

Hotel St. George haluaa haastaa toimialan vanhoja toimintamalleja ja luutuneita asenteita - ja samalla luoda jotain aivan uutta. Tulokas haluaa haastaa konseptillaan myös luksuksen käsitteen: nyt arvostetaan hyvän olon hetkiä ja persoonallisia valintoja, ei ökyilyä.

Kaikki balanssissa
Hotel St. George onkin ensimmäinen uuden, holistisen luksuskäsityksen ympärille rakennettu hotelli Pohjoismaissa. Uuden hotellin suunnittelun lähtökohtana on ollut näkemys siitä, että matkailun konventionaaliset käsitteet ovat muutoksessa.

"Me haluamme tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa kaikki elementit ovat suunniteltuja ja tasapainossa - samalla häiriötekijät on karsittu minimiin niin, että asiakkaalle tulee hyvä ja levollinen mieli", Laine kuvailee. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että värimaailma on selkeän rauhallinen, valokatkaisimet ja pistorasiat järkevissä paikoissa ja televisiot piilossa liukuovien takana.

"Oma lukunsa on tietysti upeat DUX-sängyt", lisää Laine. Huoneita on viittä eri kategoriaa alkaen Cozy Studio -tasosta päätyen St. George Suiteen. Tinkimättömästä tavoitteesta luoda uudenlainen hotellikokemus käy esimerkkinä edullisimpien huoneiden taso: Cozy Studiossa esimerkiksi äänimaailma ja valaistus ovat muokattavissa täysin vieraan omien mieltymysten ja toivotun tunnelman mukaan.

Vahva designkärki
Designkokemusta luovat kansainvälisten kokoelmien kalusteet. Cozy Studioiden, kuten muidenkin huoneiden, taideteokset ovat tarkasti mietitty ja tulevat suomalaisten eturivin abstraktin taiteen tekijöiltä. Huoneista löytyy Juhana Blomstedtin, Ernst Mether-Borgströmin sekä Lars-Gunnar Nordströmin litografioita.

Hotellikonseptin suunnittelusta ja kulttuurisisällöistä vastaa Mirkku Kullberg; hotellin arkkitehtuurista vastaa Arkkitehtitoimisto Arkval Taite Oy /Pervin Imaditdin ja sisustusarkkitehtuurista Sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä Oy.

Yli 30-vuotisen uransa aikana Carola Rytsölä on toteuttanut paljon hotelliprojekteja, mutta myöntää, että St. George on erityisen hieno tapaus pitkällä listalla. Koko tiimiä kiehtoi St. Georgen ideologia, jossa luksuksen ja laadun käsitteitä lähestyttiin uudenlaisella tavalla.

"Tästä haluttiin projekti, jossa hyvinvointia ja ylellisyyttä tuodaan esille tavalla, joka ei ole huutavaa", hän kuvailee.

Nykypäivän luksusta - esimerkiksi kiireisen bisnesmatkustajan näkökulmasta - on hälyn ja turhan eliminointi, jotta mieli voi levätä ja latautua. "Asiakas voi olla hotellissa rauhassa, kun tekniikka on piilotettu ja selkeä käyttää. Jäljelle jää nauttiminen", Rytsölä toteaa ja kertoo soveltaneensa projektissa kolmen K:n periaatetta: käytännöllisyys, kestävyys ja kauneus.

"Kun mikään ei ärsytä, ja kaikki toimii myös esteettisellä tasolla, ollaan hyvällä tiellä."


Kaikkien huoneiden taideteokset ovat tarkasti mietitty ja tulevat suomalaisten eturivin abstraktin taiteen tekijöiltä.
Finlandia Suite on omistettu satavuotiaalle Suomelle.

Joka huone on erilainen
Kun Kämp Collection otti yhteyttä Rytsölään, sisustusarkkitehti halusi toteuttaa työn arvokasta kiinteistöä ja sen historiaa kunnioittaen. Hotel St. Georgen rakennuskokonaisuuden vanhimmat osat ovat itse asiassa 1840-luvulta, mutta sen tunnetuin osa, jonka suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne, valmistui vuonna 1890.

"Hotellin ikä näkyi muun muassa siinä, että kaikki huoneet ovat erilaisia, joten ne piti suunnitella jokainen omista lähtökohdistaan. Silloin palapeli alkoi aina alusta", hän kuvailee.

Kalustetoimittajalta vaadittiin tässä yhtälössä poikkeuksellista joustavuutta. Vallila Contract valikoitui mukaan, koska yrityksellä on vankka maine hotellien hovihankkijana ja runsaat resurssit. Vallila Contractin toimitusjohtaja Miku Berner myöntää, että haaste oli melkoinen:

"Aikatauluissa pysyminen vaati hyvää suunnittelua ja toteutusta, koska joka huone oli erilainen ja esimerkiksi kaikki ikkunat mitattava erikseen", Berner toteaa.

Logistiikka haltuun!
Materiaalivirtojen ohjaaminen Helsingin keskustaan on taitolaji sekin, ja pullonkauloja syntyy helposti. Vallila Contract tarjosi omia varastointiresurssejaan asiakkaan käyttöön, jotta hommat saatiin rullaamaan optimaalisesti.

"Hyödynsimme meidän Tuusulassa olevaa varastoa, jotta logistiikka saatiin toimimaan. Esimerkiksi sängyt varastoitiin, kunnes oli aika kantaa ne sisään hotelliin ja asentaa huoneisiin."

Vallila Contractin tuoteportfolio on vahvasti edustettuna hotellissa: osa kiintokalusteista, verhot, kokolattiamatot, tapeteista valtaosa, sängynpäädyt… Aina ei asiakkaana ollut suoraan Kämp Collection, vaan myös urakoitsija Consti luotti Vallila Contractin tekemiseen ja tuotteisiin.

"Kyllä me tässä projektissa olimme aika syvällisesti mukana, kun ajatellaan että tavallisesti tilanne on pikemminkin se, että asiakas valitsee meiltä tuotteen tai kaksi."

Tiimi toimii
Bernerin mukaan pitkään jatkunut yhteistyö Kämp Collectionin kanssa sai nyt ikään kuin kruununsa: "Olemme toimittaneet paljon tuotteita Kämp Collectionin hotelleihin vuosien varrella ja aina johtotähtenä on ollut tuoda asiakkaalle mahdollisimman hyvä, helppo ja toimiva ratkaisu. St. George sopii tähän jatkumoon upealla tavalla."

Minna Laine katsoo, että Carola Rytsölän ja Vallila Contractin otteissa näkyy kokemus: hotelleja on tehty paljon ja tiukoissa paikoissa on oltu ennenkin. "Tästä projektista on sanottava, että välillä se on vaatinut ihan äärimmäistä joustoa. Sitä on yhteistyökumppaneiltamme löytynyt", Laine kiittelee.

Käytössä hyvinvoinnin koko skaala
Hotelliin kannattaa tutustua jo pelkästään siellä olevan taiteen takia. Sisääntuloaulaa koristaa kiinalaisen taitelijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Ai Weiwein Tianwu-teos. Hotel St. George on maailman ensimmäinen julkinen tila, jossa on pysyvästi Ai Weiwein taidetta.

Sisäpihalla, lasikaton alla sijaitsee talvipuutarha Wintergarden, joka on pyhitetty suomalaisille nykytaiteilijoille; Pekka Jylhän Learning to Fly -teos herää eloon lasikaton suodattaman valon kautta ja Klaus Haapaniemen tilaan suunnittelema muraalitapetti "Lightings in Tiger Woods" kiertää Wintergardenin seiniä.

Wintergarden on itseoikeutetusti hotellin sydän ja sieltä löytyy mm. kaupungin tyylikkäin cocktailbaari. "Asiakkailta tulleen palautteen mukaan Wintergarden tuntuu olevan tosi mieleenpainuva juttu", toteaa Laine. Wintergardenin inspiraationa ovat olleet klassiset 1700- ja 1900-luvun aatelisten konservatoriot viherhuoneineen ja taidekokoelmineen.

St. George Care on spa-hoitola, jonka hyvinvoinnin konsepteja ovat olleet inspiroimassa valo ja luonto: vartalo- ja kasvohoidot on suunniteltu vuodenaikojen mukaan, rentouttavia ja energisoivia hetkiä luovat uima-allas sekä saunamaailma höyrysaunoineen, jääkylmine vesialtaineen ja lepoalueineen. St. George Care on kehitetty yhdessä Hintsa Performance -yhtiön kanssa, kertoo Minna Laine.

"Samalla se on hyvä esimerkki kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta hyvinvointiin. Hintsa Performance on auttanut meitä huomioimaan esimerkiksi matkustajat, jotka toipuvat aikaerosta tai rasittavasta matkasta."

Ja sitten se ruokapuoli. Hotellin ravintoloita ovat konseptoineet Mehmet Gürs ja Antto Melasniemi yhdessä Hotel St. Georgen ravintolatiimin ja ruotsalaisen Fool Agency -suunnittelutoimiston kanssa. Pääravintola on Andrea, joka on ruokaa rakastavien laadukas kortteliravintola. Hotellin oma leipomo, St. George Bakery, taas on hieno kohtaamispaikka sekä hotellivieraille että alkuasukkaille.

Luonnollisesti myös "Pyhän Yrjön" sviitit ansaitsevat erityismaininnan: jokaisella sviitillä on oma yhteytensä Suomen, Helsingin ja rakennuksen historiaan. Parvekkeellinen upea nimikkosviitti St. George Suite on hotellin Yrjönkadun julkisivulla; Finlandia Suite on omistettu satavuotiaalle Suomelle; Poetry Suite ja Church Park Suite juhlistavat kaupunkikulttuurimme historiaa; kuudennen kerroksen Coupole Suiten tornitila ja sen kattokupoli ovat rakennuksen merkittävimpiä osia.

Kuudes kerros on myös Laineen suosiossa. "Kun avaa kuudennen kerroksen huoneen parvekkeen oven ja katselee näkymää vanhaan kirkkopuistoon, niin fiilis on kyllä aika mahtava."

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Esa Naukkarinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »