KOLUMNI

Terveisiä New Yorkista!

Kirjoittaja: Toni Toivanen

artikkelikuva: Terveisiä New Yorkista!

Vietettyäni edelliset kolme vuotta pohjolan hippiluolassa, Kööpenhaminassa, sain haasteen lähteä kurkkaamaan, millaista on rapakon toisella puolella. Ja toden totta - onhan se erilaista. Millaista on elää ja työskennellä yhdessä maailman metropoleista korsolaiselle kokkipojalle?

Jo New Yorkin väkiluku - 8,5 miljoonaa - eroaa Korsosta. Ravintoloiden kirjo on tuntuva. Koska asiakkaita riittää, on kaikki mahdollista. Vai miltä kuulostaa pieni kahvila joka tarjoilee erimakuisia RAAKOJA keksitaikinoita, baari jossa juodaan drinkit vain teekupeista tai dim sum -ravintola, johon keskiverto jonotusaika on kaksi tuntia? Maailman parhaaksi valitun pastry chef Dominique Anselmin kuuluisia cronutseja saa myös odotella tunteja, joskin yleensä ne ovat loppu jo ennen puoltapäivää.

New yorkilaiset myös tykkäävät näyttää kiireisiltä. Joka kadunkulmassa on pieniä kahvikärryjä, joiden ääressä kilpaa kerrotaan kuinka paljon he tekevät töitä ja miten vähän heillä on lomaa. Siitä en ole varma, mutta ainakin näin ravintola-alalta katsottuna työtunnit ja ajat ovat eurooppalaiseen verrattuna lomailua. Oma työpäiväni alkaa keskimäärin seitsemän aikoihin ja loppuu siinä 10-11 aikoihin. Ei siis ollenkaan niin paha…

Miltä kuulostaa muuttaa New Yorkiin, asua Empire State Buildingin loisteessa ja nauttia huikeita illallisia kaupungin parhaissa ravintoloissa? Niinpä. Keskimäärin aloittelevan kokin palkka pyörii 35 000-40 000

USA:n dollarin vuositasolla. Sous Chef tienaa noin 50 000 USD ja keittiömestari 50 000:sta aina satoihin tuhansiin dollareihin vuodessa. Ei huono, paremmin kuin Suomessa? Valitettavasti totuus sattuu. Veroprosentti pyörii siinä 35 prosentin tienoilla ja vuokrat - niin. Jos haluaa sen kattohuoneiston Manhattanilta, pitää olla valmis pulittamaan jopa 20 000 dollaria kuussa, huoneiden hintojen alkaessa 1 200 dollarista kuussa. Siitä voi itse kukin päätellä paljonko sinne taskuihin jää niitä dollareita kuun lopussa.

Kokille tietysti raaka-aineet ovat kaikki kaikessa, ja siinä New York on omassa sarjassaan. Hyvässä että pahassa. Paikallisuutta ei juuri arvosteta eikä sitä ole. Kalat lentävät Tokyon kalamarkkinoilta, tryffeleitä tuodaan sieltä missä sesonki on ja kaviaaria tuodaan jopa Suomesta (!!). Sillä on myös hintansa. Esimerkiksi kolmen Michelin-tähden ravintola Per Sessä menu viineineen kustantaa noin 700 USD tippeineen per henki.

Suomalaisia metsän makuja ja puhtautta kaivaten, Toni

Toni Toivanen
Toni Toivanen on 27-vuotias kokki, joka elää hyvästä ruuasta, juomasta ja ystävistä. Asuu tällä hetkellä New Yorkissa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Seuraa proresto

proresto uutiskirje




Seuraa proresto
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »